Парламентът засекрети заседанието, на което пленарната зала изслушва премиера Димитър Главчев, служебния министър на отбраната Атанас Запрянов и зам.-министърката на външните работи Невяна Митева за българската позиция на срещата на върха на НАТО в САЩ от 9 до 11 юли. Няма да се изпращат български войски в Украйна, декларираха в самото начало на изслушването в откритата му част премиерът и военният министър.

Закриването на заседанието беше поискано от ИТН, след като председателят на парламентарната група Тошко Йорданов обяви, че в документа има ангажименти, които страната ни поема, без да има санкция от Народното събрание.

"Абсолютно е прав президентът да откаже. Вътре има неща, за които НС никога не е давало санкция", каза депутатът.

Първоначално залата отхвърли искането му, но той поиска прегласуване и повтори, че с поведението си парламентът само засилва страховете на всички българи. "И доказвате, че е осъзната държавната позиция на президента Румен Радев", каза Йорданов за президентския отказ да оглави делегацията ни във Вашингтон.

При повторното гласуване депутатите вече приеха предложението му и закриха заседанието. Същото поиска преди това и бившата соцлидерка Корнелия Нинова - да се закрие заседанието на НС и да се представи цялата българска позиция.

Само 12 депутати от общо 240 са прочели българската позиция за срещата на върха на НАТО във Вашингтон, която започва на 9 юли и ще трае до 11 юли. Позицията е в секретното деловодство на НС, до което имат допуск народните представители, но не са проявили интерес, стана ясно от думите на Нинова. Тя каза, че в документа няма нищо стресиращо и по-добре Главчев и Запрянов да го разсекретят, защото само те имат право като автори на документа.

Според Нинова позицията трябва да я чуят публично хората, защото иначе ще си коментират, че правителството нещо крие. "Документът не е толкова стресиращ, да направим дискусия, която да е видна за целия български народ. Покажете го и кажете, че няма да пращате войски", призова депутатката от БСП.

"Нищо секретно няма да кажа", отвърна премиерът Димитър Главчев. "Който ги разсекрети, ще си понесе съответните последствия, а аз не искам да ги понасям. Няма нищо неестествено и странно в позицията. Въобще не може и да става дума, че ще бъдат изпращани български войски в Украйна", каза Главчев. И повтори, че единствено ще продължаваме и досегашната подкрепа за Украйна.

Пред депутатите служебният премиер каза, че е поканил президента Румен Радев да води делегацията ни във Вашингтон, но не знае какви са мотивите му да се откаже.

"Ние не сме разработчици на документа", обясни и военният министър Атанас Запрянов, като аргументира защо е засекретена позицията на България за срещата на върха на пакта. "Аз не съм ги разработил тези документи, а НАТО", добави Запрянов.

Изслушването е по искане на ПГ на "Величие", от чието име Виктория Василева настоя, че още преди дни е поискала да се започнае с 8 документа, които й били отказани. Тя напомни, че дори те да са с гриф "Секретно", не може да бъдат отказвани на народни представители.