Служебният премиер Димитър Главчев преосмисли отказа си да не бъде повече служебен премиер, след като президентът отказа да издаде указ Горица Грънчарова - Кожарева да стане служебен министър-председател. Главчев обяви, че е готов да остане на поста си, за да не навлезе страната в конституционен блокаж.

"Ще изпълнявам задълженията си на служебен министър-председател толкова време, колкото е необходимо, за да не изпада държавата в конституционна криза", каза той в изявление, разпространено от пресцентъра на Министерския съвет.

"Мое задължение е страната да бъде преведена и през тази безпрецедентна ситуация. Предвид създалото се положение, и ако това би предотвратило последващ институционален блокаж, заявявам, че съм готов да участвам в конституционната процедура за назначаване на служебен премиер", отбелязва Главчев.

Това става само десетина дни, след като официално се отказа с публикация в социалната мрежа от поста и обяви, че оттегля кандидатурата си за нов служебен премиер. Отказът му тогава почти съвпадна с номинацията на Горица Грънчарова - Кожарева за служебен министър председател на 8 август.

След като Румен Радев я освободи от задълженията й да бъде служебен премиер и да представи нов кабинет, продължава мандатът на досегашния. 

По силата на Конституцията, дори и Главчев да не беше дал съгласието си да бъде номиниран, то сегашният служебен кабинет остава да действа и да изпълнява задълженията си при липса на излъчен нов министерски състав и при липса на редовно избрано от парламента правителство, обясни пред Dir.bg преподавателят по конституционно право проф. Пламен Киров.