Германският министърпо европейските въпроси Михаел Рот изрази днес открито дълбоко разочарование от липсата на напредък по въпроса за разширяването на ЕС, съобщи БТА.

"Разочарован съм, канцлерът на Германия Ангела Меркел лично се зае с този процес, но не постигнахме успеха, на който се надявахме", заяви Рот на пресконференция след днешното заседание на Съвета на ЕС по общи въпроси. Той отбеляза, че само една държава от ЕС не дава одобрение за приемане на заключения, с които да се утвърди рамката за предстоящите преговори със Северна Македония.

По неговите думи страните в ЕС са единодушни, че разширяването ще продължи. "Отдавна искахме преговорите с Тирана и Скопие да започнат, надяваме се при предстоящото португалско председателство на Съвета на ЕС да се постигне пробив", добави Рот.

"Въпросът не е дали, а кога ще започнат преговорите със Северна Македония. Само една страна не може да одобри преговорната рамка, а е нужно единодушие. Надявам се партньорите в Скопие да не се обезсърчават, политическият процес ще продължи и следващата година очакваме пробив. Няма нужда от план "Б", заяви министърът.

Припомняме, че миналия месец България блокира Северна Македония за начало на преговори за членство в ЕС, след като не одобри преговорната рамка на югозападната си съседка.

Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович и германският държавен секретар за Европа Михаел Рот днес изразиха оптимизъм, че ще се намери компромис за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония въпреки ветото на България. Двамата говориха след видеоконференция на министрите, отговарящи за европейските въпроси.

"Въпросът не е дали ще започнат преговорите със Северна Македония, а кога ще стане това, защото позицията ни е построена на широк консенсус, който изключва една конкретна страна", каза Рот. Същото заяви и заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович: "Разбира се, всички работим усилено, за да решим този последен проблем. За съжаление на този етап това не беше възможно. Но ние ще продължим работата с германското и португалското председателство и аз съм напълно съгласен, че въпросът не е дали, а кога ще го решим".