Опасно мръсен е въздухът в десетки градове на страната. На места концентрацията на фини прахови частици надхвърли безопасните норми - цели два до четири пъти.

По данни на Европейската комисия най-опасен въздухът е бил в Горна Оряховица, където в следобедните часове запрашаването беше близо четири пъти над нормата, предаде Нова. В София концентрацията на фини прахови частици в някои райони надхвърли 170 микрограма на кубичен метър при допустими норми от 50 микрограма. Сред градовете със сериозно замърсяване са още Пловдив, Шумен и Перник.

Междувременно започнаха извънредни проверки за нерегламентирано горене на отпадъци, а КАТ започна да спира колите, които замърсяват най-много.

Замърсяването става още по-голямо вечер, когато се палят печките на твърдо гориво. Системата на гражданската инициатива "Еър София" показва повечето квартали в лилаво, което означава опасни нива на замърсяване. Едно от средствата за предпазване са маски с активен въглен. Според данните на "Еър София" в последните три дни почти цяла София е дишала опасен въздух.

Общината използва данните само от шест измервателни станции, една от които е на Копитото. Виновниците за мръсния въздух са транспортът и отоплението на твърдо битово гориво. Домакинствата в софи, които се греят на такова гориво, са 55 000.

Въпреки проверките замърсяването се увеличава

Снимка: bTV

Заради мръсния въздух във вторник всички в София ще могат да ползват зеления билет на цена от 1 лев.

Във Facebook столичният кмет Йорданка Фандъкова написа, че в последните седмици екипи на Столичен инспекторат и полицейските управления са извършили 140 проверки в кварталите с най-много сигнали за замърсяване - "Красна поляна", "Овча купел", "Подуяне" и "Кремиковци".

Фандъкова написа още, че настоява парламентът да криминализира нерегламентираното изгаряне на отпадъци, защото административните санкции, които налага общината, нямат нужния ефект.

Мръсният въздух влияе не само на хронично болните - и при здравите може да се появи кашлица като защитна реакция на организма.

Когато човек живее в такава среда и експозицията на дини прахови частици е продължителна във времето, това крие опасност от хроничен възпалителен процес, от хроничен бронхит", обясни пулмологът д-р София Ангелова, цитирана от bTV.

Освен зеления билет Столична община обмисля и други мерки - "затваряне на улици, цели карета, ако се наложи", отбеляза столичният зам.-кмет Йоана Христова.