Представители на ГЕРБ ще внесат жалба в Централната избирателна комисия. Жалбата е срещу участието на президента Румен Радев в предизборната кампания на БСП, съобщиха от ГЕРБ.

Жалбата бе внесена в 15:30 часа в сградата на ЦИК.

Недопустимо е президентът - обединителят на нацията да прави предизборната кампания на БСП,  каза зам.-председател на Националния предизборен щаб на ПП ГЕРБ Цветомир Паунов след като внесоха жалбата. 

"Преди малко в качеството ми на зам.-председател на Националния предизборен щаб на ПП ГЕРБ, заедно с колегата Тома Биков внесохме жалба в ЦИК за нерегламентирано и абсолютно безцеремонно участие на президента в предизборната кампания в полза на една политическа партия БСП". "За нас е абсолютно недопустимо президентът, който според Конституцията олицетворява единството на нацията и спрямо чл. 14 от нея е обединител и човекът, който би трябвало да бъде изцяло неангажиран с политическа агитация, той да прави изцяло предизборна кампания на БСП", посочи Паунов.

Предизборният щаб на БСП дали не е в президентството, тъй като Иво Христов продължава да бъде председател на Стратегическия съвет към него, коментира още Паунов. Той добави: "Последният пример е неговото участие и твърденията и внушенията, които той направи в Асеновград, в синхрон с изказванията на г-жа Корнелия Нинова, внушения които бяха направени срещу ГЕРБ, което е недопустимо. Тук, разбирате ли иронията? Неговото изказване в град Асеновград, от където е избран сегашния народен представител от БСП Манол Генов, единственият народен представител, срещу когото има повдигнато обвинение за купуване на гласове. Тук трябва да си зададем въпроса, къде се намира предизборния щаб на БСП, дали той се намира в президентството, тъй като г-н Иво Христов в качеството му на кандидат за евродепутат от БСП продължава да бъде председател на Стратегическия съвет към президента. Може би тук БСП и президентът са в много добра позиция, защото опорните точки се пишат от един и същи човек и те се ползват едновременно, заяви още Паунов.

Припомняме, че на 11 май БСП внесе сигнал в ЦИК срещу премиера Бойко Борисов. "Внесохме жалба в ЦИК срещу несъвместимост на функциите на Бойко Борисов като министър-председател, а от две седмици и като изпълняващ функциите и на председател на Председателския предизборен щаб на ГЕРБ и съпътстващите ги коалиции. Това е в категорично противоречие на Закона за администрацията", заяви тогава председателят на Националния предизборен щаб на "БСП за България" Георги Свиленски пред медиите при внасянето на жалбата в ЦИК.

Народният представител от ПГ на "БСП за България" Явор Божанков обясни, че е видно от съобщение, публикувано на официалната страница на ГЕРБ, че Бойко Борисов оглавява Председателския предизборен щаб. "Законът за администрацията, чл 19, ал 7, т. 5 е пределно ясен - министър-председателят не може да заема никакви ръководни длъжности в предизборен щаб.

БСП анонсираха сигнала си в началото на тази седмица на своя пресконференция. Тогава от партията обявиха, че за същото ще сигнализират и Съвета за електронни медии.

Преди няколко дни БСП внесе жалби до ЦИК и СЕМ за използването на държавен ресурс за водене на предизборна кампания във връзка с публичните изяви на премиера. Първият е заради конфликт на интереси от страна на министър-председателя, а вторият - че медиите отразявали предизборната му кампания, без това да е упоменато. От левицата дори настояха той да излезе в отпуск до евровота.