ГЕРБ настоя за прозрачно разследване на инцидента на АМ"Струма", а президентът да поиска министерски оставки. Това обявиха на пресконференция от името на партията Десислава Атанасова и Александър Иванов.

От формацията смятат, че трябва да бъде обявен ден на траур в България и Република Северна Македония.

"В този ужасен ден на огромна трагедия считаме, че всички опити за политически инсинуации и внушения, че причината за инцидента е в пътното трасе или пътната настилка, изразени от кмета на Перник и от служебни министри са дълбоко грешни. Апелирам към всички политици, че изборите приключиха. Внушенията няма да върнат погубените човешки животи. Сега трябва да се гарантира честно и обективно разследване. Трябва да се носи отговорност. Сега е време за смирение."

Това заяви председателката на парламентарната група на ГЕРБ в 45-ото и 46-ото НС Десислава Атанасова на извънреден брифинг в централата на партията по повод трагичния инцидент с изгорелия автобус с 45 жертви на АМ "Струма". Тя изказа съболезнования към близките на загиналите и пожела бързо оздравяване на оцелелите.

"Участъкът е проектиран и строен в периода 2002-2004 г. по времето на регионалният министър Костадин Паскалев и регионалният министър от БСП Милен Гагаузов,", обясни Александър Иванов.

"Участъкът е строен по изискванията на тогавашното законодателство", коментира още Иванов от ГЕРБ. По думите му участъкът е строен по съветски тип и норма.

"Сега магистралата не би се построила по такъв начин", категоричен е той и добави, че така е строено, че се налагало на правителството на ГЕРБ нееднократно да укрепват не едно или две срутища. В съществуващата нормативна уредба не се допускат подобни наклони, които да са повече от 6 градуса и виражи. Извършва се обезопасяване на ската в срещуположното платно в този участък след поредица срутвания от 2020 г.", разясни Иванов.

Той изтъкна, че вместо да се занимава с подготовката на пътищата за зимата, служебното правителство се занимаваше с печелене на избори, изтъкна Иванов.

"Мантинелите по "Тракия" са в ужасно състояние. Така е и по "Струма" и по "Хемус". Нито метър ремонт не направиха", негодува Иванов.

Той разкри, че предишното правителство е издало указания за укрепване на участъка и маркировката.

Десислава Атанасова припомни, че преди 7 месеца всички ремонти и строежи са спрени и поясни, че при предишната подобна трагедия оставката са си подали трима министри. "Очакваме г-н Радев да поиска отговорност на своите министри и да им поиска оставките", коментира тя

Отделно от това 5 месеца паркингите за почивка на АМ "Струма" са затворени", каза още Иванов.

Той обясни, че предишното ръководство на АПИ заедно с последното редовно правителство е дало задание през 2021 г. да се подмени маркировката в района на трагичния инцидент с автобуса. Затова той се обърна към министър Даниела Комитова: "Последните месеци г-жо Комитова заданието за маркировката не е изпълнено от вашето министерство, от вашата АПИ и от вашите Автомагистрали АД. Може да си го припомните това следващия път, когато давате изявление"

От сутринта слушам за много аналогии с друг трагичен случай. Очакваме подобна отговорност от настоящото служебно правителство. Радев трябва да поиска от служебните министри оставките им, каза Десислава Атанасова.