Затова би следвало да се обезпечат поддръжката и ремонтите.
Така председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов обясни същността на предложеното изменение в Закона за обществените поръчки.

По-рано БСП поиска управляващите да изтеглят текста, който предвижда ремонтите и поддръжката на оградата по границата да бъдат освободени от общия режим на обществени поръчки и да се правят с пряко договаряне.

Целта на допълнението, разясни Кирилов, е да се даде възможност на най-близкостоящите държавни служители да реагират адекватно и бързо за преодоляване на пробив или пропуск при защитното съоръжение по границата, както и да обезпечат поддръжката му.

Досега няма гаранционна отговорност при пробив т. е. не може предходният изпълнител да бъде ангажиран с ремонт, уточни той. Контролът върху поръчката първо е от бюджета, т.е. от този, който дава парите.
Всички контролни органи проверяват дейността на областните управители, успокои председателят на правната комисия.

Кирилов отхвърли връзка между образуваното досъдебно производство от спецпрокуратурата за оградата и внесената законодателна поправка. Той и Цветан Цветанов са категорични, че опозицията използва всеки момент да свърже такива събития и да направи внушения.

Ако такава поправка не бъде направена, БСП ще каже, че съоръжението е компрометирано и се забавя възпрепятстването на хора, които искат да проникнат на територията на страната, тъй като общата процедура за обществени поръчки отнема много време, коментира на свой ред председателят на ПГ на ГЕРБ.

Цветанов припомни, че отпуснатите от ЕС 160 млн. евро на страната ни са за надграждане на защитния капацитет в т.ч. поставяне на видеонаблюдение, сензорни системи и др.

В отговор на въпрос как ще коментира изявление на председателя на ПГ на "Обединени патриоти“ Волен Сидеров за оставката на Валери Жаблянов като зам.-председател на парламента той посочи:

"Уважавам всяко различно мнение. Когато има подобни изводи или упреци към мен, специално от коалиционни партньори, не очаквайте да давам отговори през медиите за това какво е казал Волен Сидеров“.

Представителите на ”Атака” не взеха участие нито в обсъжданията, нито в гласуванията за отстраняването на Валери Жаблянов, защото според тях това е загуба на време. Волен Сидеров разкритикува коалиционния си партньор и ръководител на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и посочи, че действал като "координатор", който си измисля незначителни теми за дебат, вместо да се съсредоточи върху нещо важно.

„Докато не разговарям с него, няма да направя коментар по темата. Не смятам, че трябва да бъдем допълнителни генератори на изкуствени скандали в обществото и парламентарното мнозинство“, отговори днес Цветан Цветанов.