Дебатите за актуализацията на бюджета започнаха с въпроса защо депутатите прекратиха работа вчера преди окончателното гласуване.

От парламентарната трибуна Караянчева обвини с декларация управляващи, че вчера набързо са приключили дебатите заради страха от евентуална нова блокада на парламента.

„Уважаеми управляващи, от какво се уплашихте, че така припряно приключихте заседанието. Едва ли от гузна съвест, защото такава ви липсва. Единственото обяснение е, че се притеснявате от опозицията в лицето на ГЕРБ, а не от протестиращи. Няма как да заглушите гласа на опозицията, освен ако не вкарате полиция с палки”,
заяви Караянчева в началото на подновените днес дебати.

Тя нарече подобно поведение "гьонсуратлък" и призова управляващите да спрат да се държат като "девици в изповедалня".

Цвета Караянчева каза още, че полифонията била обратното на комунизма - "при полифонията е невъзможно всички ноти да са равни и еднакви по важност".

Депутатът от ГЕРБ призова БСП и ДПС "да си отпушат ушите за полифонията на протестите, ако не искат да ги ступат с диригентската палка".

"Как да повярват хората на добрите ви намерения, след като вместо да се съсредоточите върху събиране на приходи от данъци и акцизи, тръгнахте да уреждате партийни членове. За вас приоритет са ДАНС, ГДБОП и др. ”, попита депутатът. 

Караянчева поиска и обяснение за увеличението на заплатите на областните управители с 30%.

Тя упрекна управляващите и че разделят хората на софиянци и провинция, управляват на гърба на "палките и щитовете на полицаите" и имат нахалството да кажат, че при предишното правителство хората не са могли да гъкнат.

Десислава Атанасова от ГЕРБ заяви, че управляващите трябва да дадат много отговори на българското общество:

"Не само необходима ли е актуализацията, необходим ли е заем от 1 милиард, който ще загроби и следващите поколения. Може би трябва г-н Бисеров да се справи така, както заяви вчера, или г-н Цонев да ви помоли за това, или да ви нареди".

"Една дама вече няколко седмици не излъчва позитивни послания, пък би трябвало да излъчва, защото освен всичко друго е и красива дама. Не е нужно да се заяжда. Никому не съм нареждал нищо", коментира Йордан Цонев от ДПС, цитиран от БНР.

Той обясни, че прекратяването на работата вчера е било необходимо, за да се избегнат сблъсъци с протестиращи и с провокатори и успял да предотврати неща, които не бива да се случват. По думите му нямало нужда да се конфронтират с хората, които протестират и тези, които са пратени да предизвикват провокации.

Вчера депутатът каза на председателя на парламента "Иди се обади на Йовчев, вече е блокирано всичко. Това е бавене, за да ни блокират вътре в парламента. Да не пита после "Ама аз не знаех".

Цонев коментира по-рано днес пред Нова телевизия, че от хора с павета няма страх, има страх само от Бога.

Депутатът от ДПС Рамадан Аталай пък препоръча на депутатите от ГЕРБ да отидат да стиснат ръцете на протестиращите пред Министерски съвет, предаде „Фокус”.

"Ако тогава ви посрещнат с хляб и сол, всички ще се сетят за какво става въпрос. Но ако се сетят, че вие управлявахте 4 години и доведохте страната до това състояние, пожелавам ви успех",
каза той.