Твърденията за подслушвания без нито едно доказателство са груба манипулация, която можем да сравним с аферата Костинброд, се казва в съобщение от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

"Отказваме да коментираме предизборни компромати. За нас това е спекулация, която цели скандал, който да отвлече общественото внимание от едноличния произвол на президента Радев и служебното му правителство", се казва още в съобщението.

От ГЕРБ призовават Атанас Атанасов, като първоизточник на твърденията, незабавно да изнесе доказателства за думите си. Настояват за незабавни проверки от всички компетентни институции и публично оповестяване на резултатите от тях.

Служебният премиер Стефан Янев също е бил сред подслушваните политици, обяви днес служебният вътрешен министър Бойко Рашков.

Самият Янев в потвърди в интервю за "Панорама", че е имало подслушване на опозиционни политици. "По всички твърдения, които вече излязоха в медийното пространство, отговорът е "да". Разбира се, в момента се извършват проверки. Когато се запознаем с техния резултат, ще имаме и конкретно говорене", заяви слуебният премиер.

Тези разкрития идват, след като вчера съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов, който е бивш шеф на Националната служба за сигурност, обяви, че има информация за 32 незаконно подслушвани политици по време на предизборната кампания. Всички били противници на ГЕРБ, някои водачи на листи. Според Атанасов тези хора са били подслушвани от "Вътрешна сигурност" на МВР, ДАНС и ДАТО.

От ДАНС още вчера обявиха, че започват проверка, а днес прокуратурата възложи такава на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, но в обсега и влизат само МВР и ДАНС, но не и ДАТО.

След избухването на скандала Рашков той обяви, че е снел доверието си от шефа на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР Стефчо Банков, който вчера го уверил, че няма подслушване.

А лидерът на партия "Има такъв народ" Слави Трифонов призова незабавно на виновните за подслушването на политици да бъдат повдигнати обвинения, а след това да бъдат пратени на съд и да получат присъди. Според информацията сред следените има и членове на неговата формация.