ГЕРБ-СДС предлагат всички молитвени домове, храмове и манастири да преминат на регулирания електроенергиен пазар. Това заяви след заседание на парламентарната група на ГЕРБ-СДС народният представител Дани Каназирева.

"Храмовете, манастирите и молитвените домове не генерират печалба", припомни Каназирева и уточни, че именно заради това, те не могат да бъдат причислени към останалите юридически лица. ГЕРБ-СДС са направили конкретно предложение преди приемането на промените в Закона за енергетиката преди второто им четене.

Редица манастири и храмове, без разлика във вероизповеданията, минават на режим на ток, каза Каназирева. Тя даде пример с Рилския манастир, чиято последна сметка за ток е 25 хиляди лева, а в манастира в Кабиле, край Ямбол, сметката е шест хиляди лева.

"Правителството на Борисов не допусна и в най-сериозната ковид криза храмовете, манастирите и молитвените домове да бъдат затворени. Сега сме изправени пред риска те да затворят, защото нямат приходи, приходите им са само от даренията, които събират и те са крайно недостатъчни за тези огромни сметки. Днес в комисията по безспорна тема, която засяга всички, управляващата коалиция отново гласува против това предложение, което смятаме, че трябва да обединява всички", заяви тя.

По време на брифинга стана ясно, че джамия в шуменското село Венец през ноември е платила 50 лв. за ток, а през декември - 200 лв. Църква в Шумен е платила през ноември 283 лв. за ток и 2163 лв. за януари.

Радомир Чолаков поясни, че с предложението, което са направили от парламентарната му група, се цели всички молитвени църквите, храмовете, джамиите, манастирите и всички молитвени храмове на различните вероизповедания да преминат към битовите потребители и да заплащат ток на регулирания пазар. Той настоя всички политически сили да премислят предложението .