Поне още трима от кметовете на областни градове, които са избрани с подкрепата на ГЕРБ, няма да бъдат издигнати отново от партията на Бойко Борисов, съобщава “24 часа”. В момента ГЕРБ имат 21 от 28-те кметове на областни градове. Освен обявилия вече оттеглянето си Иван Тотев в Пловдив партията на Борисов ще снеме доверието си от кметовете на Русе Пламен Стоилов и на Видин инж. Огнян Ценкков. Стоилов довършва втори мандат, а Ценков е в края на първия си. 

Според информация на изданието на косъм от смяна е и кмета на Разград - д-р Валентин Василев. Той е бивш областен управител и два пъти депутат от ГЕРБ. 

Все още нямало фаворити за местата на тримата кметове за смяна. От партията са заявили, че ще вземат решение след внимателен подбор и без да бързат. Под внимание ще са поставени хората с авторитет, а не само с професионален опит и качества. Въпреки това шанс имали и напълно непознати в политиката лица, какъвто е и любимият подход на премиера Борисов, допълва изданието и припомня, че откакто влезе в политиката като кмет на столицата през 2005 г. залага на нови хора. Така например като заместник-кмет в общината тогава влезе директорката на 73-о училище Йорданка Фандъкова, която и до момента е кмет на София. 

Фандъкова и колегите ѝ от Бургас Димитър Николов, от Варна Иван Портних и от Стара Загора Живко Тодоров са сочени в партията като безспорните ѝ отличници в местната власт. ГЕРБ търси кой да излезе срещу абсолютния шампион Златко Живков, който управлява Монтана вече 5 мандата и ще играе и за 6-и, пише още изданието.

Още не е ясно и кого ще прати Борисов срещу кмета на Плевен Георг Спартански. Информациите, че номинираният преди 4 г. от вече разпадналия се Реформаторски блок, ще получи сега подкрепата на ГЕРБ, били силно преувеличени, твърдят източниците от управляващите.

На нов човек ГЕРБ ще заложи и в Хасково, където сне доверието си от Добри Беливанов още преди 2 г., когато пламна войната между него и бившия депутат и министър Делян Добрев.

Номинация за нов мандат ще получат 15 действащи кметове на ГЕРБ в следните областни градове: Атанас Камбитов в Благоевград, Димитър Николов в Бургас, Иван Портних във Варна, Даниел Панов във Велико Търново, Калин Каменов във Враца, Таня Христова в Габрово, Корнелия Маринова в Ловеч, Вяра Церовска в Перник, д-р Юлиян Найденов в Силистра, Стефан Радев в Сливен, Николай Мелемов в Смолян, Йорданка Фандъкова в София, Живко Тодоров в Стара Загора, Дарин Димитров в Търговище, Любомир Христов в Шумен и Георги Славов в Ямбол.

Подкрепа ще получи и Петър Паунов в Кюстендил, който преди бе кандидат на РБ.

Новини ще има и около районните кметове на София, твърдят източници от ГЕРБ. С номинация за нов мандат ще бъдат зарадвани около 90% от действащите, като отличници били кметовете на "Лозенец" Любомир Дреков, на "Сердика" Тодор Кръстев, на "Възраждане" Савина Савова, на "Илинден" Иван Божилов, на "Надежда" Димитър Димов, на "Люлин" Милко Младенов и на "Нови Искър" Даниела Райчева. Местата си в Столичния общински съвет няма да запазят всички действащи негови членове. Процент от състава ще мине също на обновление, като листата, която ще води кметът Фандъкова, ще е ясна в последния възможен момент. След като Тотев отпадна от пъзела, областният управител на Пловдив Здравко Димитров пък е най-вероятният кандидат на ГЕРБ за овакантения от Тотев пост, но не и единственият. Упорито се споменава и името на кмета на район "Централен" Георги Стаменов.

Междувременно тръгнаха номинационните събрания, които ГЕРБ обяви за структурите си в този град. В продължение на 3 дни, първият от които бе вчера, пловдивските активисти на партията издигат кандидати за кмет и за общински съветници. От централата очакват по три номинации от всяка община, за да утвърдят коя от тях е най-достойната, казват запознати. И докато в столицата почти всички районни кметове ще получат доверието на централата за нов мандат, това съвсем не е сигурно за тези във втория по големина град, информира изданието.