"Румен Радев или е станал жертва на собствената си пропаганда, или откровено лъже" - с тези думи зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов определи оценката на държавния глава за предишното служебно правителство. При представянето на новия служебен кабинет, президентът благодари за работата на досегашните министри и коментира, че "можем да погледнем с удовлетворение към месеците, с които носехте отговорност за управлението на страната". 

"Иска ми се да разбера, какви успехи точно постигна, но с данни, с факти. Пандемията ли спря, успешна ли беше ваксинационната кампания, овладяха ли инфлацията, справиха ли се с бежанската криза, един сантиметър път ли построиха? Какви успехи постигнаха?", попита Митов. "Ние разбираме, че са се занимавали с това да се опитват да купуват партии. Председателят на "Екогласност" каза, че са се опитали да ми купят партията. С това са се занимавали служебни министри и президентската администрация", твърди още Даниел Митов.

Според ГЕРБ шестима министри е трябвало да бъдат сменени "заради провалите си", а "други трима министри са избягали от тези уж велики успехи". Кои са министрите за смяна според бившите управляващи изброи Тома Биков:

Министърът на енергетиката Андерй Живков заради "изтървана ситуацията на енергийния пазар и тежки загуби за цялата българска индустрия". Ако българската индустрия загуби милиони в рамките на няколко дни, то определени хора спечелиха милиони. Според някои това е заради некомпетентност, според други заради злонамереност, отбеляза Биков.

На здравеопазването Стойчо Кацаров - вместо да управлява кризата, той реши да закрие НОЩ, ваксинацията беше провалена и започна саморазправа с лекари, които участвува активно в борбата с коронавируса в най-тежката му фаза. В момента има и гладна стачка в Спешната помощ и в някои от болниците в страната, напомни представителя на ГЕРБ и коментира, че малко е останало "да започне да се строи голяма частна болнциа с държавни пари плюс тежки подозрения за корупция и лобизъм в полза на определени частни болници". 

На регионалното развитие Виолета Комитова - спрени магистрали, спрени пътища, протести на бранша. "Как миналата година нямаше организирани стачки и протести, но когато са срещу служебните министри, те вече са организирани", попита риторично Биков, визирайки думи на президента.

На туризма Стела Балтова. "Не знам колко хора повече ресторантьори да излязат на улицата, за да бъде сменена. Имало ръст с 60% процента в българския туризъм през тази година спрямо миналата. Ако някой е забравил, през 2020 г. изобщо нямаше туристически сезон в целия свят, коментира Биков.

На културата Велислав Минеков - "вместо 40 милиона лева за кино, нула лева за кино тази година. Личен провал! Блокиране на Закона за филмовата индустрия. Това говорене на празни приказки да подари о-в Свети Кирик. Забрави да внесе в актуализацията на бюджета мерки за културата и трябваше в парламентарната комисия всички партии да направим така, че да има за такива мерки. За сметка на това на 1 юли политическият кабинет на Министерството на културата взели, че си раздали бонуси за месец и половина работа", изброи Биков.

На отбраната Георги Панайотов - заради това, което се случи с разследването за смъртта на старши лейтенант Тодор Манчев. Още тогава ние призовахме министърът да подаде оставка, за да бъде ясно, че президентът не носи отговорност за неадекватните или умишлено неадекватните действия на разследващите органи, които не могат да различат убийство от самоубийство, коментира Биков и напомни, че е пропуснато да бъде направена аутопсия.

Според ГЕРБ има нарушение от страна на Кирил Петков и Асен Василев: "Двамата министри, които бяха ползвани като ПР-и на правителството, тръгнаха да правят партия. През следващите месеци те ще продължат да ползват президентската администрация за своя политически проект".

Относно напусналите министри от предходното служебно правителство, Биков коментира, че "някои придобиха банка за два месеца и назначиха приятелите си в борда ѝ. Както и да им върви политическият проект, банката със сигурност ще им върви".

ГЕРБ засега отказват да съобщят име на кандидат-президентската двойка, защото продължават обсъжданията по темата.