ГЕРБ ще подкрепят бюджета на финансовия министър Асен Василев въпреки забележките, които имат, и предложенията си, които ще отстояват в залата. Това стана ясно след среща с него на лидера Бойко Борисов и председателката на ПГ на групата Десислава Атанасова.

"Ще подкрепим бюджета като междинен, но се разбрахме се за следващия бюджет много по-задълбочено да се направи и в другите сфери, в които виждаме проблеми и хората очакват решение", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента след среща с Асен Василев. ГЕРБ имат своите забележки и предложения за възнагражденията в МВР, на пожарникарите и на социалните работници.

"Той е на един месец и нещо бюджет, оптимист съм за следващия бюджет, този просто трябва да го приемем, има възможност за леки корекции в, културата, образованието, археологията", добави Борисов в отговор на въпроса дали са доволни от работата на финансовия министър. И каза по адрес на Асен Василев, че ще има по-голям успех, ако започне да се вслушва повече в исканията на браншовете.

От думите на лидера на ГЕРБ стана ясно, че ще преотстъпят ръководните постове на регулаторите на ПП-ДБ, с изключение на БНБ, където кандидатурата на Димитър Радев е подкрепена вече от всички.

"Говорихме за регулаторите, защото трябва да бъдат избрани, ние само удължаваме, просто чакаме техните хора да ги дадат. Аз съм посочил само едно име досега, на Димитър Радев", каза Борисов и гарантира за останалите регулатори: "Нямам никакви претенции, то така се работи".

Борисов отрече да се е договарял да отстъпи кметското място в София на ПП-ДБ срещу председател на СОС, като подчерта, че последният е избираема длъжност. Името на кандидата за столицата обаче няма да чуем по-рано от края на август.

"Когато дойде време, ще ви съобщя, партията иска след август месец да номинираме", обясни Борисов.

Лидерът на ГЕРБ заяви още, че е готов за разговори при създаване на дясноцентристки блок за управление на столицата. 

"Чух подобна теория. Не искам да я коментирам, защото първо с мен никой не е говорил по такива теми. Ние ще играем с наш кмет. Разбира се, ако има дясноцентристки блок, с който "синя София" да си остане "синя София", съм готов на разговори. Винаги сме участвали с наш кмет, със силна листа. Председател на общински съвет не се назначава, той се избира".

 

Бившият премиер реагира особено емоционално по темата за инхаус процедурите и чувалите на "Хемус", като сега се оказало, че след три години по "Хемус", "Струма" и другите важни отсечки нищо не е било направено, а тепърва ще се строи от същите фирми, само че на двойни цени.

"Вашата дъвка преди три години за инхаус процедурите за фирмите и какво се оказа - на кой са фирмите, на ИТН ли са, на ПП ли са, вече ние не присъстваме. Какво получи българският народ за тези три години? Но вие се водехте по сензацията "Хемус", чували... Какво се оказа, че с тези инхаус процедури ние сме щели да построим два пъти по-евтино! Вече да има "Хемус", да има "Струма", да има "Марица!", възкликна Борисов. "Три години хаос, нищо! На двойна цена, ей това е далавера, глупост. Бюджетът го потвърждава и станалото в залата", обобщи той.

А по-рано в пленарната зала Гроздан Караджов от ИТН, бивш регионален министър от кабинета "Петков", обвини ПП-ДБ, че вече осиновили неговите "бебета" - по адрес на същите строителни фирми, чието разплащане отказаха преди три години с обвинение към Караджов за корупция. В декларацията си Караджов посочи, че управляващите сега са предвидили в новия бюджет на същите фирми да им се плати индексация и да продължат да строят спрените магистрали. 

ГЕРБ и ПП-ДБ вече са се разбрали за областните управители на София и Пловдив

На срещата на ГЕРБ с Асен Василев, освен бюджета и попълването на регулаторите, са били обсъдени и разпределянето на председателските и зам.председателските места в парламентарните комисии, които утре пленарната зала ще избира след повече от два месеца закъснение.

Десислава Атанасова също потвърди, че Димитър Радев е тяхната номинация за управител на БНБ, а след като бъде избран, той ще посочи кои да са двамата подуправители. Съвсем резонно е парламентарните групи да излъчат свои номинации, каза шефката на депутатите от ГЕРБ в отговор на въпроса дали Петър Чобанов от ДПС и Андрей Гюров от ПП ще бъдат подуправители на БНБ.

По думите й процедурата по избор на управителя и на подуправителите е ясно описана в Закона за БНБ, както е ясно описана и процедурата за заместник-председателите на Сметната палата. Атанасова отбеляза, че започва нова процедура за управител и подуправител на Националната здравноосигурителна каса.

Председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС заяви, че с ПП-ДБ са намерили някакъв баланс по отношение на председателите на комисии.

"Както знаете, в началото на сформиране на това управление Петков и Василев заявиха, че те поемат цялата отговорност с номинации във втория мандат в изпълнителната власт, а нашата парламентарна група ще има възможност да контролира чрез председатели в комисиите дейността на изпълнителната власт", напомни Атанасова.

"Има разпределение между групите, утре ще чуете нашите номинации, парламентарните групи групи са шест, има и пропорция", каза Атанасова. Тя допълни, че все още текат разговори и напомни, че попълването на ръководствата на комисиите се бави повече от два месеца.

Забавянето в излъчването на кандидати за комисиите, а така също и в изпълнителната власт, тя обясни с необходимостта от повече съгласуване между партньорите във властта. В същото време подчерта, че усилено търсят да намерят съгласие помежду си. 

"Опитваме се никой от председателите на двете парламентарни групи да не надделява в тези разговори, а да правим взаимни отстъпки и компромиси", коментира Десислава Атанасова.

"Коалицията са няколко партии и в този смисъл, освен че има и вътрешно допитване, има и между групите. Днес имаме прекрасен пример, стартираме с първите номинации за София и Пловдив, както и за зам. областните управители", анонсира Десислава Атанасова. И уточни, че по-късно ще бъдат съобщени техните имена.