България трябва да надгради своите собствени въоръжени сили, заяви днес министър-председателят Николай Денков след края на първия ден на форума на НАТО в Литва.

Това включва допълнително въоръжение, включително 16-те самолета "Ф-16 Блок 70", двата мултифункционални кораба, които се очаква да влязат в действие, осигуряване на бронирани машини за пехотата, за да бъде покрит целият спектър - въздушно, морско и наземно пространство, каза Денков, цитиран от БТА.

Това включва и надграждане на многонационалната бойна група в България. "Ние поемаме ангажимента да я надградим, така че да стане на ниво бригада, което означава допълнителни сили да се осигурят", заяви премиерът на брифинг за български журналисти.

Денков каза, че решението за трите регионални плана за отбрана, които бяха одобрени от НАТО, и един от тях засяга зоните на Черно и Средиземно море, са важни и че подобни планове не е имало от Студената война насам. "Те именно показват, че рискът да има ескалация трябва да се разглежда сериозно. Но искам ясно да подчертая, че съставянето на тези планове и изграждането на бойните сили всъщност има единствено защитен и сдържащ характер", допълни премиерът.

"Когато има такива сили, всеки агресор би се замислил дали би поискал да рискува в това отношение", каза още премиерът.

От бойна група към бригада 

Бойната група бе формирана на 1 март 2022 г. за изпълнение на задачи по усилването на бдителността и отбранителния потенциал на НАТО на основата на механизиран батальон от състава на Сухопътните войски, с готовност за интегриране на съюзни сили и средства. На 4 март 2022 г. бе декларирано постигането на първоначални оперативни способности. На 17 октомври 2022 г. Италия пое ролята на рамкова държава на бойната група в нашата страна. В състава на многонационалното формирование бяха включени над 900 военнослужещи от Италия, както и военни формирования от България, САЩ, Албания, Гърция, Република Северна Македония, Черна гора, и Турция.

По източния фланг на алианса бойни групи бяха формирани освен в България и в Естония, Латвия, Литва, Полша, Словакия, Унгария и Румъния, всички те преминаха под оперативното командване на Върховният съюзен командващ за Европа (SACEUR). Намерението е да се синхронизират общите усилия на алианса за увеличаване на сдържащия и отбранителен потенциал.

Преди няколко дни началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов каза, че е в интерес на нашата национална сигурност да създадем условия за това бойната група да прерасне до ниво бригада с привличането на формирования на съюзниците. Думите му дойдоха по време на учението Enhanced Vigilance Activity -23 на учебен полигон "Ново село" ма 5 юли. На място бяха и министърът на отбраната Тодор Тагарев и началника на отбраната на Италия адмирал Джузепе Каво Драгоне.

Демонстрирахме възможностите си с развръщането на команден пункт на бригадата, каза адм. Евтимов.

В учението участваха над 1800 военнослужещи от развърнатата многонационална бойна група на територията на България (формирана на основата на 7-ми италиански полк "Берсалиери" и военни формирования от Албания, България, Гърция, Република Северна Македония, Черна гора и САЩ), както и от военни формирования от 2-ра Тунджанска механизирана бригада, 4-ти артилерийски полк, Центъра за подготовка на специалисти - Сливен, 78-и батальон за осигуряване, 110-и логистичен полк от Сухопътните войски на Република България.