Всяка една предизборна кампания има съответните компроматни сценаристи, коментира пред журналисти председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов, след като ПП ГЕРБ се регистрира първа в ЦИК за предстоящите избори за членове на Европейския парламент на 26 май тази година. Документите внесе именно Цветанов, който е и председател на Националния предизборен щаб на ГЕРБ.

Нека да вървим в правилната посока. Когато някой иска да компрометира някой, това не е политика. Ние ще направим силна информационна кампания. Показали сме и сме доказали какво можем да правим, добави зам.-председателят на ГЕРБ.

Да се регистрира първа за избори за ГЕРБ е традиция. В продължение на близо седмица младежи от ГЕРБ даваха денонощни дежурства пред входа на ЦИК, за да гарантират, че партията ще се регистрира преди всички останали за предстоящия вот. За два дни са събрани 47 200 подписа, което е повече от необходимите за регистрация 2000 подписа. 

Важно е да покажем какви са нашите евродепутати, които ще бъдат изпратени в ЕП, каза Цветанов. Той подчерта, че е необходимо да бъдат обединени усилията, за да се чува в Европа гласът на страната ни. Зам.-председателят на ГЕРБ добави, че евролистата на ГЕРБ и СДС от 17 души, според него, е най- компетентната.

Цветанов не пожела да коментира темата с апартамента на Николина Ангелкова. Той отбеляза, че с конфронтация и компромати никой не е успял - нито в личния живот, нито в политически план.

Във връзка с искането на БСП за освобождаване от поста на председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев, Цветанов коментира, че все още не се знае какво са внесли социалистите и какви основания са посочили. Не може БСП, която има депутати с повдигнати обвинения за пране на пари и ги слага на водещи позиции в евролистата, да дава морална оценка, посочи той.

Цветанов дойде в ЦИК заедно със зам.-министъра на външните работи Георг Георгиев и Румен Христов, лидер на СДС, които влизат в обща листа с ГЕРБ.

Листата се води от еврокомисаря Мария Габриел. СДС получи 2 места, а двете партии си поставиха за цел да имат 8 депутати в следващия европейски парламент. И ГЕРБ, и СДС са членове на ЕНП. Обединението им дойде след призив на председателя на ЕНП Жозеф Дол. На 7 април се очаква ГЕРБ да представи слогана и агитационните материали за евровота, а на 14 април - платформата си.

Лидерът на СДС Румен Христов на свой ред обеща мобилизация, като подчерта, че кампанията няма да е лесна. Той посочи, че коалицията с ГЕРБ е логична.

Пред ЦИК, за да регистрира партията си дойде и лидерът на ПП "Воля" Веселин Марешки. Цветанов го поздрави и му пожела успех. Регистрацията на партиите и коалициите за изборите на 26 май започна от днес.

Крайният срок за регистрация на партиите е 17.00 часа на 10 април, а за инициативни комитети - 15 април.