Столичният завод за третиране на отпадъци не преработва отпадъка, а бонусите растат в геометрична прогресия. Това заяви кметът на София Васил Терзиев на пресконференция в Столичната община, предаде БТА. "Основната работна заплата на работник в завода за боклук на София за месец юли е била 940 лева. За сметка на това заместник-директорът на завода е получил 12 хиляди лева заплата. И това е в месец, в който заводът реално не функционира, а всичко отива на депо", допълни началникът на предприятието Николай Савов.

"Заводът трябва да преработва значително повече отпадъци, вместо да ги депонира. Вместо това, клетките се пълнят с непреработен боклук", посочи Терзиев. Не са отчитали мрежи 8 и 12 тона боклуци, които са били депонирани.

"Третата клетка за депониране е запълнена, четвъртата, поседна, се пълни бързо", информира кметът. Той каза, че ако тази практика не бъде спряна, в рамките на няколко години София ще има голям проблем с отпадъка. "В рамките на три години с това темпо ще се запълни и четвъртата клетка за депониране на отпадъци", заяви Васил Терзиев. Според него изходът от ситуацията е повишаване на качеството на RDF-а, както и вдигне на процента на преработване на отпадъка, защото по думите му сега този процент е само два процента.

Директорът на предприятието Николай Савов отчете, че от 47 основни машини, 39 са за основен ремонт. "В срадата за RDF горивото от 136 машини, 86 са за основен ремонт. През последните три години са подписани над 470 договора, като са похарчени 113 млн. лв. от парите и би трябвало са за резервни части", каза Савов. Той заяви, че оборудването е доставяно на много високи цени, като поръчката е спечелена от една единствена фирма. "Голяма част от оборудването не е отразявано в системата, която би трябвало да контролира кога е влязло в системата и кога не е влязло. Най-интересно е един лентов транспортьор, който на 31 май е приет като основно средство, 47 дни след това е нарязан на скрап, без да имаме потвърждение, че той изобщо е тръгнал да работи", обясни Терзиев.

Снимка: БТА

Докладът от проверката в Столичното предприятие за третиране на отпадъци е даден на прокуратурата. "Безстопанственост - като груба небрежност по отношение на активите на предприятието и пилеенето на средствата му, зле написани проектни задания при строителството, липса на оперативен контрол и контрол по изпълнението, липса на контрол, раздаване на абсолютно нелогични и незаслужени бонуси спрямо резултатите и скарано с икономическата логика утежняване на финансовото положение на предприятието", написа по-рано днес в социалната мрежа столичният кмет. За всичко това според него трябва да бъде потърсена отговорност, добави той.

На 2 януари от пресцентъра на Столичната община съобщиха, че Столичното предприятие за третиране на отпадъци не изпълнява целта си по предназначение и има потенциален риск, ако не се вземат спешни мерки, София да преживее криза с боклука в следващите три години.