В декларация от парламентарната трибуна от ГЕРБ направиха разбор на управлението на двата служебни кабинета, назначени от президента Румен Радев, и ги обвиниха в провал - както министрите, така и държавния глава, който ги е назначил.

"Вие, г-н президент, постигнахте яростно разделение на българското общество, безпрецедентна намеса в изпълнителната власт, пряко управление на силовите министерства чрез неговите аватари, безпрецедентна конфронтация между трите власти, рекордна смъртност от Ковид и рекордни цени на ел. енергията", обобщи председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

"Г-н Радев, вие назначихте служебните правителства и им поставихте три основни задачи - да се справят с кризата, да подготвят изборите и плана за възстановяване. Вашите два служебни кабинета сътвориха безпрецедентен хаос в политическия живот и ескалираха политическата криза. С фанфари обявихте план за действие в битката с Ковид-19, той беше написан и хвърлен в кошчето, обвини лидерът на ПГ на ГЕРБ. Статистиката е ужасяваща, укори го Атанасова за жертвите на заразата, на фона на които си връчвали награди.

В декларацията от ГЕРБ разкритикуваха служебния министър Стойчо Кацаров, когото обвиниха за последната вълна, многото загубени човешки животи и провала на ваксинационната кампания. Въведохте зеления сертификат от днес за утре, това доведе до пълен хаос. Пълен провал за справянето с пандемията в училищата", добави още Атанасова.

"Абсолютен провал имаше и в доставката на щадящи тестове за учениците", продължи да изрежда Атанасова. Чегъртането на най-уважаваните български лекари" добави тя към здравния провал. По повод проведените два парламентарни избора лидерът на депутатите от ГЕРБ изреди "бруталните репресии срещу политическите опоненти". Това доведе до пълна демотивация за участие в изборния процес, рушене на доверие в партиите", заключи Десислава Атанасова.

Тя продължи с критиките към Плана за възстановяване и развитие. "Днес се оказва, че вашият план е направен на кайма, а пари за възстановяване ще има евентуално през 2023 г. Загубена перспектива за България", обвини депутатката от ГЕРБ. Тя посочи още, че помощите за бизнеса са били спрени.