ГЕРБ първа регистрира листата си с кандидати за членове на Европейския парламент в ЦИК.

"Днес с административния секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов внесохме в ЦИК всички необходими документи за регистрацията на кандидатите на ГЕРБ за евродепутати", написа в профила си във Фейсбук зам.-председателят на партията Цветан Цветанов, който след като подаде оставка като депутат, се захвана изцяло с предизборната кампания на партията.

Той подчерта:

"ГЕРБ бе и първата политическа сила, която подаде документите си за регистрация в ЦИК, а на 7 април бе публикувано и решението, с което Комисията официално обяви, че приема без забележка документите на партията и с това процесът по регистрация бе завършен.

Както и досега - ПП ГЕРБ е с няколко крачки пред политическите си опоненти и регистрацията ни преди всички останали е само едно от доказателствата. Изборът на кандидатите, изработването на платформата, определянето на основните послания и мобилизацията на структурите по места са процеси в ГЕРБ, които водят началото си още от края на миналата година. Вярвам, че ще успеем да запазим доброто темпо и на 26 май отново ще сме първи!".

Както вече е известно, водач на листата е еврокомисарят Мария Габриел, следвана от сегашните евродепутати - Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел и Асим Адемов. На шестото, избираемо място, е бившият посланик в Македония Александър Йорданов от СДС - с което ГЕРБ се обедини за евровота. А сед него се нарежда бившият министър Лиляна Павлова.

В неделя, 14 април, БСП ще проведе нов пленум, на който се очаква да бъде подредена нейната евролиста. Както вече е известно, водач ще е говорителката на левицата Елена Йончева. По неофициална информация на "24 часа" втора ще бъде заместничката на Корнелия Нинова - Деница Златева, за трети се спряга Янаки Стоилов, а за четвъртото място - Петър Витанов - магистър по международни отношения, който бил един от новите фаворити на лидерката.

Все още обаче не е ясен най-интересният въпрос - ще бъде ли включен Сергей Станишев в листата. Нинова вече заяви, че според нея той трябва да остане само председател на ПЕС, но в партийните редици има силно недоволство, защото той е един от най-номинираните от всички партийни структури в страната.