Като знак към БСП и желание на президента да се отиде час по-скоро на предсрочни избори - така от  ГЕРБ разчетоха новината, че третият мандат отива при най-малката парламентарна група - тази на ИТН. 

"Не мисля, че тази новина и това събитие са изненадващи. По-скоро говорят за друг ход от страна на президента. "Има такъв народ" предварително обявиха, че ако получат третия мандат, те ще го върнат и няма да водят преговори и няма да правят опити за сформиране на правителство. Те заявиха, че този парламент е изчерпан от съдържание и смисъл и за тях най-правилният ход е да се отиде на избори и народът да избере кой от тук нататък да представлява държавата", коментира пред БНТ заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Рая Назарян. Тя бе част от преговорния екип, който водеше разговори с ПП-ДБ за възможността да продължат да управляват заедно. 

Назарян беше категорична, че няма да се намесват в делата на мандатоносителя. 

"От преговори никога не сме се въздържали, напротив, дори сме ги инициирали. Водихме такива почти близо месец. Именно с цел да запазим стабилността на държавата, на правителството, да продължи изпълнението на мерките. Ние не можем да бъдем упреквани по темата за това дали ще водим или дали ще участваме в преговори. Разбира се, ако бъдем поканени на преговори. Но всичко е въпрос на математика. Какво ще събере, дали имат желание ИТН да направят опити за сформиране на правителство, с кои парламентарно представени сили ще преговарят, какво мнозинство ще сформират и какви са възможностите. Ако бъдем поканени, ще участваме."

Рая Назарян коментира и провала на преговорите с ПП-ДБ за бъдещо управление на страната:

"Ние направихме големия компромис и в името на България отстъпихме като партията, която е победила на изборите и дадохме с втория мандат на ПП-ДБ първо те да имат министър-председател и да сформират и изберат правителство. Ние имахме един единствен министър, вицепремиер - г-жа Мария Габриел. В декларацията за управление ясно е посочено, че тя е за 18 месеца. Ротацията следваше да бъде един безпроблемен, безоблачен, технически ход и тя щеше да се случи."

По думите на Назарян парламентът е работил на пълни обороти, за да може да се навакса с приемането на всички закони по Плана за възстановяване и устойчивост, законите за еврозоната, конституционните промени, цялата съдебна реформа и няма логика всичко това да се случва, за да няма ротация.

Тя каза още, че в преговорите от преди девет месеца са участвали двете коалиции ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, а ДПС са подкрепяли конституционната реформа, помощта за Украйна, както и множество решения и законопроекти.

В студиото на bTV друг член на преговорния екип на ГЕРБ - Деница Сачева, пък разчете това, че третият мандат отива при ИТН като "някакъв знак по-скоро към БСП".

Зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС отбеляза, че "президентът право да реши сам на кого да връчи този мандат". 

"Доколкото си спомням от вчерашната пресконференция на ИТН, колегите се обявиха за избори, така че не очаквам да има промяна в тяхната позиция и днес", коментира Сачева. Тя заяви, че позицията на ГЕРБ-СДС остава същата - че няма да участват в преговори за третия мандат.

На въпроса каква е позицията на ГЕРБ-СДС дали изборите да бъдат "две в едно", или отделно Сачева заяви, че групата ѝ не може да взима решения за това. 

По думите ѝ е изключително неприятно, че отново трябва да се дават пари за избори. "Със сигурност, това не е добро решение за България, но и правителство, което няма да може да произведе нищо полезно за хората също може да струва твърде скъпо", каза още Деница Сачева и отново поясни, че ГЕРБ-СДС нямат изисквания дали изборите да бъдат "две в едно", или отделени. "Има много плюсове на едното или другото, така че решението е изцяло в правомощията на държавния глава", коментира тя.

Депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков пък коментира пред NOVA, че след като днес президентът връчва мандат на ИТН, ако те го върнат веднага, би могло да се влезе в срока и за вот "2 в 1". "Дори би могло и за 2 юни да се влезе в срок. Има достатъчно време. Срокът не е изтърван. Не виждам защо е това напрежение. За ГЕРБ - чисто партийно и като стратегия за предизборната кампания, нямаме претенции към това дали изборите да бъдат 2 в 1 или да са отделно. Това е ангажимент на президента", заяви Биков. 

На въпрос чука ли на вратата конституционна криза, за каквато преди ден предупреди държавният глава, депутатът от ГЕРБ заяви: 

"Има нова конституционна процедура. Тя е ясно разписана - кои хора биха могли да заемат поста служебен премиер. Доколкото видях, и президентът ще се съобрази с това. Не мисля, че в момента има конституционна криза. Друг е въпросът доколко това е най-оптималният вариант за тази процедура. 

Нашата позиция при приемането на Конституцията беше това, което е свързано със служебното правителство, да се ограничи до непрекъсваемост на мандата на НС и да се даде възможност на парламента да контролира служебния кабинет".

Тома Биков обясни, че това е е било опит да "предпазят промените в Конституцията от евентуална отмяна от Конституционния съд".

"Няма как да няма служебно правителство, ако не бъде свикано Велико народно събрание. Аз се занимавам, между другото, със служебни правителства. Даже съм написал книга още през 2016 г., издадох я през 2019 г., тоест още преди Радев изобщо да бъде президент я написах. Служебните правителства могат да бъдат отменени с Велико народно събрание, защото те са вписани в частта "Правомощия на президентската институция". Това означава да отнемем правомощията от президентската институция, а това може да се случи само с Велико народно събрание", категоричен бе Тома Биков. 

Президентът Румен Радев ще връчи мандата на ИТН в 11:00 часа на "Дондуков" 2, обявиха по-рано от "Дондуков" 2.