ГЕРБ призова МВР и правоохрантелните органи да разследват бившите управляващи по текстове от Наказателния кодекс заради "умисъла, с който държавата беше въведена в този капан". Това заяви лидерът на партията на брифинг в партийната централа по повод изнесеното от кризисния енергиен щаб преди ден, че договорката за американския втечнен газ е била още от май месец, но не е бил подписан договор и се е чакало да дойде август, за да решава въпроса служебното правтелство.

"Какво ни пречи до 31 декември да си върви договорът с "Газпром", а през това време да договаряме диверсификация, и от 1 януари 100% диверсификация?", попита лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Как сме го правили 12 години? Те дойдоха и за една година съсипаха всичко. И със самочувствие - "потръгнало всичко". Кое е потръгнало? Инфлацията потръгна, та удари тавана, рекорди", коментира Борисов.

"До това ни доведе промяната - хаос и разруха. Разликата в цената на газа при нас и при тях е от земята до небето. Както и да се опитват да обясняват, се оплитат в лъжите си", каза той по адрес на бившите управляващи.

Той припомни, че според бившите управляващи служебният кабинет организира само избори, а в същото време обясняват, че нарочно не са подписали договора за танкерите, за да го оставят на служебните миниистри.

"И те си признават, че умишлено, когато е могло, не са подписали договори. Има умисъл, че не подписаха с американската компания за танкерите", обясни Борисовпо адрес на Кирил Петков, Асен Василев и кабинета на ПП. Радомир Чолаков пък изчете и съставите по НК, които гласят, че едно деяние е умишлено, когато деецът е съзнавал опасния характер и допускал опасните последствия, които могат да настъпят.

"Има и самопризнание, не искахме да ги подпишем. Това към днешна дата се измерва със стотици милиони", добави Борисов за нежеланието на Кирил Петков неговият кабинет да подпише за американските танкери с втечнен газ, а да го остави на служебното правителство, което вече не може да намери свободни слотове.

"Втората умисъл е, че не резервираха слотове. Къде е решението на МС, където те резервират капацитет, за да докарат 7 танкера, както кирил петков казва - паркинги. Това са състави на престъпление. И понеже МР е разследващо, се надявам, след чадъра от Бойко Рашков, който вече го няма, да бъдат зададени всички тези въпроси. В момента това се сипе върху народа", призова лидерът на ГЕРБ.

 

Той припомни, че според бившите управляващи служебният кабинет организира само избори, а в същото време обясняват, че нарочно не са подписалии договора за танкерите, за да го оставят на служебните миниистри.

Борисов уличи в раздвоение и "Демократична България", които излезли на протест пред президентството срещу "Газпром", но мълчат за "Лукойл". 

"Защо руският петрол ни е готин, а руският газ не е? Това раздвоение на личността го наблюдаваме много години", констатиира Борисов, като предложи на Христо Иванов да добави в декларацията на ДБ и текст за петролната компания. После добави, че протестите рязко секнали, след като в свои изказвания Асен Василев и други представители на ПП допуснали да подновим газовите доставки от "Азпром", ако са на по-ниска цена.

Борисов коментира и притеснението на ДБ от софтуера на машините, като напомни, че ГЕРБ са поставили въпроса още преди година, но без резултат. За него отговорът бил, че сега на тези избори просто няма да го има Бойко Рашков.

"Браво, бе, Христо, бе, ама ние от две години това казваме за флашките. И сега, като разбрахте, че няма да е Рашков, изведнъж писнахте. Нали тогава ни отказахте, даже квитанциите не искахте да броите", напомни Борисов.

"Аз разсъждавам обратно на Кирил и Асен - да оставим избирателите да кажат кой е по-хубав, кой е за пенсиониране, за управление...", намекна лидерът на ГЕРБ по повод апела на Кирил Петков да се пенсионира.

"На хората им омръзна от избори, искат да видят решение на проблема. Колкото и нескромно да звучи, не виждам друг, който може да се оправи", заключи Бойко Борисов.