До това се стигна, след като от дневния ред на Народното събрание за този ден бе извадена точката относно проекта на закон, внесен от група депутати от ГЕРБ, за изменение и допълнение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол, с който "Български пощи" се изваждат от забранителния списък за приватизация.
Освен Български пощи от забранителния списък за раздържавяване се предвижда да бъдат извадени и АДИС, Военното издателство и аудио-видео "Орфей".

Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще вземе решение дали да оттегли промените в закона, обяви пред журналисти в НС Валентин Николов, заместник-председател на парламентарната група на управляващите, цитиран от БТА.

"Лобистки интереси към четири "апетитни" предприятия прозират в предлаганите от ГЕРБ промени в закона за приватизация", заяви пък депутатът от левицата Петър Мутафчиев, бивши министър на транспорта в кабинета "Станишев".

Аргумент на социалистите е и че поправките се внесени от депутати, в същото време обаче законодателят е предоставил единствено на правителството правото да определя кои предприятия да бъдат изтеглени от забранителния списък. Нямало и мотиви към предложенията.

Вчера от СДС и БСП категорично се обявиха срещу приватизацията на Български пощи.
Днес лидерът на сините Мартин Димитров коментира, че с това единственото, което ГЕРБ ще постигне, са скандали, стачки и много проблеми и би било голяма политическа грешка.

Валентин Николов отрече управляващите на всяка цена да искат да продават имотите на Български пощи и да има скрити мотиви за това.

Транспортният министър Ивайло Московски заяви категорично, че поне засега този въпрос не стои.
"Казвам ясно - за момента не стои въпрос за приватизация, но все пак искам да кажа на синдикатите, че сме на първо място в Европа на глава от населението по брой пощенски станции. Пощите трябва да се преструктурират и реформират, приватизацията на минонитарен дял е една от опциите, но в момента не я обсъждаме. Желаем да я има, но не сме взели такова решение", заяви той пред БНТ.

Той уточни, че по-скоро насоката, в която се гледа, е търсене на стратегически инвеститор, без приватизация, какъвто вариант той би подкрепил.
На въпрос ще бъдат ли закрити пощите в малките населени места, ако се направят драстични реформи в системата, Московски отговори, че на този етап не бих могъл да коментира.
"Чакам стратегия и анализ до края на юли и на базата на него проблемите ще бъдат дискутирани с широк кръг експерти", увери министърът.

От КНСБ обаче призоваха за запазване на стачна готовност, за да бъдат  защитени интересите на работещите в пощите близо 13 000 служители и  националните интереси на България до окончателното оттегляне на предложението на депутатите от ГЕРБ.