Честно е, преди да се състави правителство, лидерите на всяка партия в парламента да изкоментират бюджета и да кажат за какво ще гласуват. За това апелира председателят на ГЕРБ Бойко Борисов на пресконференция в централата на партията.

Следващите дни трябва да решим дали теглим огромен дълг, дали да режем разходи, дали да вдигаме данъците - и около това мнозинство да се направи правителство, обясни той.

Партията на промяната и "Демократична България" (ДБ) да кажат откъде ще отрежат 3,4 процента, добави Борисов. Той коментира, че ако дефицитът остане 6,4 процента, както е в проектобюджета на служебния кабинет, страната ни трябва да забрави за членство в еврозоната.

По думите на бившия премиер има още "капани", които не са отразени в бюджета. В Чирен все още има нагнетен скъп газ, заемът от близо един милиард лева, отпуснат на "Булгаргаз", също не е отразен, кой ще го плаща, коментира председателят на ГЕРБ. От отговор се нуждаел и въпросът дали ще бъде гласуван таван на лимита на външния дълг.

Трябва ли да поискам ПП-ДБ да се отрекат от Асен Василев и финансовата му политика и тогава ще станат приемливи за нас, коментира политическите разговори около съставяне на правителство Борисов.

По-рано днес съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Николай Денков в ефира на бТВ за пореден път потвърди позицията на втората политическа сила да не подкрепя кабинет с мандат на ГЕРБ и да не участва в коалиционно споразумение с тях. Докато ГЕРБ не промени отношението си към корупцията, няма как да управляваме заедно, обясни той.

Бившият премиер категорично отрече и твърдения на други политически сили за натиск върху него отвън. С мен американец никога не е говорил да ми поставя условия, имаме американски и европейски партньори в отбраната, във външните работи, изтъкна Борисов.

Времето на популизма и празните приказки и заклинания приключи, обобщи той. Според него нужни са смели партии, които да защитят държавата.

Правителство на малцинство, за което говорят ПП-ДБ, според Бойко Борисов не е добро решение. Представете си - има такова правителство и те ми предлагат такъв бюджет, ние не го подкрепяме и те падат, обоснова се той. Или заставаме заедно зад бюджета и реформите, или държавата ще колабира, смята бившият премиер.

Корнелия Нинова каза, че иска прогресивен данък, ние не сме съгласни, а с ДПС не ни стигат гласовете. Така Борисов отговори на въпрос дали е готов да управлява заедно с ДПС и БСП. Или правим правителство с ПП-ДБ, или партиите да се произнесат, и всички съвместно за месец, два, три да направим кабинет, който да измъкне държавата от калта, коментира лидерът на ГЕРБ. Да се опитаме да бъдем отговорни, има как, но трябва воля, сила, този път не искам да съм сам, заяви Борисов.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова посочи, че от ПП-ДБ днес се връщат отново към "мантрата" за корупцията и искат ГЕРБ да се разграничава от някакви модели. Ето го сега моделът, кой модел предпочитат българите - сигурност и стабилност, както беше при ГЕРБ, или това, което наблюдаваме в момента, спрени оперативни програми, никакви инвестиции, попита тя.