Работните групи на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ по бюджет, финанси и икономическа политика са се обединили около постигането на 3% бюджетен дефицит, запазването на размера на данъците, продължаването по пътя към еврозоната и оптимизирането на разходите, където това е възможно. Това стана ясно след работната среща на техни представители, посветена на Бюджет 2023. 

Единодушие има и за индексиране на пенсиите по швейцарското правило и поддържане на учителските заплати в размер на 125% от средното възнаграждение за страната. 

Двете коалиции обаче остават на различни позиции относно това кой трябва да внесе проекта за държавната финансова рамка. 

Според ГЕРБ-СДС план-сметката трябва да е отговорност на редовно правителство, докато според ПП-ДБ бюджетът трябва да бъде внесен възможно най-скоро. 

"Бюджет трябва да бъде внесен от редовно правителство, тъй като всички останали варианти са по-скоро аварийни възможности, които не биха били добре за развитието на държавата", каза на брифинг след срещата Деница Сачева от парламентарната група на ГЕРБ-СДС. По нейни думи експертите са успели да излязат "извън режима на обичайните публични наддавания". 

"Бюджетът да се внесе възможно най-бързо, за да не стигаме до средата на юни без такъв. Това означава, че трябва да се внесе следващите една-две седмици, защото парламентарната бюджетна процедура е дълга около пет седмици", изтъкна Асен Василев от ПП-ДБ. 

Двете първи формации ще поискат информация от Министерството на финансите и ще очакват среща с експертите от ресорното ведомство за публичните финанси, за да формулират по-конкретни политически решения.

Снимка: Булфото