ГЕРБ излезе със специална позиция по повод изявлението на президентството от по-рано днес, в се казва, че скандалната обществена поръчка за доставка на стотици полицейски джипове, заради нарушения при която Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) поиска България да върне близо 6 млн. евро на ЕС, е стартирала по време на второто правителство на Бойко Борисов и приключена от третото. В нея от "Дондуков 2" отново защитиха секретаря на държавния глава - Пламен Узунов, като изтъкнаха, че сделката е финализирана 10 месеца, след като той вече не е бил служебен вътрешен министър.

От президентството настояха още "за пълното изсветляване не само на тази съмнителна доставка на автомобили за МВР от правителството на Бойко Борисов, но и за проверка на изразходваните милиарди левове през последните години, включително в случаите, когато обществени поръчки не се провеждат изобщо".

В отговор от управляващата партия заявиха:

"Във връзка с опитите на президентската институция да замеси правителствата на Бойко Борисов в скандала около поръчката на полицейски автомобили, която ОЛАФ разследва, сме длъжни да заявим следното:

Според съобщението на ОЛАФ разследването е за подготовката на процедурата по обществената поръчка и промяната на заложените в споразумението с ЕК критерии за доставка на високопроходими автомобили. По времето на служебното правителство тези критерии са променени от доставка на високопроходими автомобили на такива с повишена проходимост, които фактически не отговарят на европейските стандарти за охрана на границата и противодействие на миграционния натиск. Промяната на тези критерии е нарушението на изискванията на Споразумението с ЕК, което е предмет на конкретното разследване на ОЛАФ. Какви са били мотивите за тези промени трябва да се установи от компетентните органи.

Важно е да се отбележи, че МВР е нямало как да не подпише договора в началото на 2018 г., защото преди това поръчката е била обжалвана последователно пред КЗК и ВАС и е потвърдена от двата органа. Действащият български ЗОП не предвижда възможност за отмяна на влязло в сила решение, потвърдено включително и от българския съд.

От ГЕРБ разглеждаме стремежа на президентската институция да прехвърли отговорността за разследването върху някой друг като опит за разпъване на политически чадър над Пламен Узунов. Припомняме, че именно секретарят по правни въпроси и антикорупция на президента Румен Радев - Пламен Узунов вече е разследван и за търговия с влияние. В същото време не сме изненадани, че от "Дондуков" 2 поставят под съмнение работата и на Европейската служба за борба с измамите - OLAF, тъй като вероятно се чувстват над закона".

Шефът на ОЛАФ: Тревожно е, че МВР е измамено, прокуратурата да разследва злоупотреба

Междувременно генералният директор на ОЛАФ Виле Итала говори пред БНТ за нарушенията в обществена поръчка за високопроходими автомобили.

"За да се справи българското Министерство на вътрешните работи с миграционния натиск, Европейската комисия се е съгласила министерството да се възползва от европейско финансиране, за да закупи 350 автомобила за всякакви терени, които да бъдат използвани от полицията за охрана на границите. Разследването на ОЛАФ, проведено в периода юли 2018 г. - декември 2020 г. доказа, че министерството е използвало евросредствата, за да закупи 219 SUV, повечето от които са произведени през 2013 г. и 2014 г. и няколко години са били на склад. Не всички от тези автомобили могат да се използват за охрана на граници в насечен терен, без проходими пътища, каквито са изискванията", разясни той.

Той коментира, че парите не са похарчени целево и заради това трябва да бъдат върнати. И изрази тревога, че институция като полицията е станала жертва на такава измама.

"Всичко това означава, че парите - близо 6 млн. евро, не са похарчени целево и трябва да бъдат върнати. Манипулирането на обществени поръчки са класически случай на измама, каквито често виждаме в ОЛАФ. Още по-тревожно е, че такава обществено значима институция като полицията е била жертва на такъв тип действия", каза още шефът на ОЛАФ.

И призова прокуратурата ни да започне разследване за злоупотреба с власт в полза на трета страна.

"Настоятелно призовавам българската прокуратура да обърне внимание на нашите препоръки за започването разследване за злоупотреба с власт в полза на трета страна. Това е ясен сигнал от наша страна, че никой не е над закона и ОЛАФ, заедно със своите партньори в Европа, ще работи неуморно, за да защитава парите на европейските данъкоплатци", каза Итала.