Делян Добре нямал никакви притеснения да даде имунитета си, но докато съдебната реформа не приключи, ГЕРБ няма да подкрепи свалянето на имунитета на когото и да било в Народното събрание. Това обявиха на брифинг в централата на партията Даниел Митов и Делян Добрев, които бяха придружени от съпартийците си Томислав Дончев и Деница Сачева. 

С две изявления от партийната централа в рамките на час дойде и отговорът от страна на ГЕРБ на предложението на Софийската градска прокуратура главният прокурор да поиска депутатския имунитет на Добрев заради щети за 4,5 млн. лева от АЕЦ "Белене". Според СГП има твърдения, че те са настъпили вследствие на това, че като министър на енергетиката той не е упражнил достатъчен контрол върху работата на изпълнителния директор и Съвета на директорите на "БЕХ" ЕАД за прекратяване изграждането на Ядрена централа на площадка "Белене".

Според Добрев прокуратурата в България е репресивен орган, а започналата правосъдна реформа я е "превъзбудила".

"Още през 2013 г. по време на кабинета "Орешарски" нас - опозицията, управляващите ни натискаха подред - мен и мои колеги. На тези, които не се поддадохме, ни образуваха по едно дело. Това е въпросното дело, което днес възобновяват. То бе започнато, за да може кабинетът "Орешарски" през прокуратурата да притиска и тормози опозицията, да се меша в политическия процес в България и стоя на трупчета девет години. Девет години! Делото, което на мен ми образуваха и ме привлякоха за обвиняем, за да ме притискат, стоя в някое чекмедже на трупчета в продължение на девет години, вероятно за да не ви разкажа сега тази история, която ви разказвам. Тоест прокуратурата в България, казвам го с ясно съзнание, е един репресивен орган и нищо друго", разказа Добрев. 

Даниел Митов бе категоричен, че "докато не приключи съдебната реформа, ГЕРБ няма да подкрепи свалянето на имунитет на когото и да било в Народното събрание, "поради простата причина, че от 30 години вече прокуратурата е обвинявана, че държи определени дела на трупчета, казано на жаргон, за да ползва въпросните дела в момент, в който се взимат тежки политически решения, за да влияе върху решенията на политици". 

Той припомни, че в историята на българския парламент винаги са се давали имунитетите, "но в момента правим тежка и многозначима правосъдна реформа, която очевидно разбуди страстите в прокуратурата". 

Искането на имунитета си Добрев нарече "бутафория с цел политическа репресия":

"Имаше 20 страници мотиви защо няма престъпление, сега това същото нещо възобновяват, защото не могат да измислят друго. След 9 години възобновяват старата манджа, за да ме тормозят. Това идва след изказването на Гешев, че ще се саморазправи с "политическия боклук". Саморазправата започна с мен". 

"Днес е Делян, утре ще е някой друг, Кирил. Не става въпрос за конкретния човек, а е опит мнозинството за съдебна реформа да се превърне в малцинство", предупреди Митов. От ГЕРБ искат правната комисия в парламента да се занимае с проблемите, които е изредил Добрев. 

Според Деница Сачева исканият имунитет е опит за влияние с непочтени средства. "Някой се опитва да влияе на решенията на депутати с цел да не се проведе съдебна реформа, използват се дела на трупчета и вечни обвиняеми", заяви тя. Сачева увери, че всички в ГЕРБ са готови да се явят на разпити, ако се налага, и да защитят колегите си. Според нея някой се опитва да отклони България от европейския ѝ път.

Междувременно БНР съобщи, че по информация на програма "Хоризонт" бившият премиер Бойко Борисов, на когото Иван Гешев приписва политическата атака срещу себе си, ще бъде разпитан в четвъртък сутринта от Софийската градска прокуратура по случая "Барселонагейт". Случаят, разследван от испанските власти, засяга имот, в който е живяла свързваната с Борисов моделка Борислава Йовчева, припомня общественото радио. 

Лидерът на ГЕРБ вече обяви, че има призовка и от Върховната касационна прокуратура по образуваните проверки срещу него и предложената от партията му за ротационен премиер Мария Габриел.