Промяна в тона към България на албанския премиер Еди Рама само месеци след критичните му коментари, свързани с българската позиция към Скопие. Според него, Албания и Северна Македония не трябва да бъдат разглеждани в пакет по пътя им към ЕС. Рама даде специално интервю за БНТ в Тирана, в което оцени високо отношенията с България.

"Разбира се, не съм забравил, че имахме момент на спор. Но това беше много конкретен случай в много конкретен момент. Той нямаше общо с корените, с дълбочината на нашите отношения", каза той пред Бойко Василев.

Запитан не предпочита ли да бъдат съдени по техните собствени заслуги, а да не бъдет обвързани със Северна Македония по пътя към ЕС, или пък предпочитат да вървят в пакет, Еди Рама отвърна: "Ама по онова време, както си спомняте, разделяното не беше вариант. Защото не решавахме ние, а Европейският съвет. Това направи нашата ситуация доста притеснителна, а нашата позиция - доста трудна. Днес, смятам, нашите пътища се разделиха естествено. Защото от момента, в който дадена страна започва преговори по присъединяване, нейният път зависи от заслугите ѝ, а не от политика или геополитика. Най-малкото, така е на книга. Е, знаем, че понякога - а и все повече - написаното на книга не се случва в реалността. Но не виждам причина да бъдем държани заедно повече. Всеки има своя път".