От ГЕРБ-СДС отговориха на "Демократична България" за еврозоната, като се позоваха на международната рейтингова агенция "Фич" (Fitch). Според агенцията високата инфлация е основна пречка за членството на България от 2024 г., коментира пред журналисти в парламента народният представител Александър Иванов (ГЕРБ-СДС).

Повод за реакцията на депутата от икономическата комисия е декларацията на "Демократична България", с която пет парламентарни групи в НС, без ДБ и ПП, пречат на членството ни в еврозоната. По-рано днес Мартин Димитров от ДБ упрекна ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП, "Възраждане" и "Български възход", че нарочно са провалили две заседания на икономическата комисия, на които е трябвало да бъдат приети промените в Кодекса за застраховането. Те пък са предложени от служебния кабинет заради присъединяването ни към еврото.

Представителите на петте партии не се явиха на заседанието, а именно Александър Иванов беше единственият депутат от ГЕРБ, който се появи в комисията в понеделник следобед, за да заяви, че партията му не подкрепя промените, защото ще оскъпят "Гражданската отговорност" за българските потребители.

"Политиците можем да говорим и спорим по много въпроси, но трябва да слушаме експертите. Агенция "Фич" казва, че високата инфлация е основната пречка пред присъединяването на България в еврозоната от 2024 г.", заяви Александър Иванов във вторник в кулоарите на НС, в коментар на декларацията на Мартин Димитров, че пречат на страната да приеме еврото.

"Колегите от ДБ, които дават гръмки изявления в последните дни, трябва да си припомнят, че докато формираха правителство след благословията под юмрука на президента Радев, и правиха протести, направиха един редовен кабинет с Кирил Петков и Асен Василев, който доведе страната до инфлация, петорно по-висока от предходните години", коментира депутатът, цитиран от БТА.

По думите му от ГЕРБ-СДС са постъпили диалогично, след като са предложили на Министерството на финансите текст в Кодекса за застраховането, който след като бъде обсъден, би трябвало да бъде намерен баланс за членството на България в еврозоната и непоскъпването на задължителната застраховка "Гражданска отговорност".

"ГЕРБ-СДС няма да допусне неимоверно поскъпване на задължителна застраховка "Гражданска отговорност", която касае пряко три милиона български граждани", повтори народният представител. Поправките не са приети на второ четене в комисията, а едва след това трябва да минат за окончателно гласуване и в пленарната зала. Остават обаче само три пленарни дни до разпускането на 48-ото НС.

От ДБ дори заявиха, че са готови да се отзоват по всяко време на заседание на икономическата комисия, само и само да бъдат приети поправките в застрахователния кодекс и да не бъде спъван пътят на страната към членство в еврозоната от 1 януари 2024 г.