"Замириса на лъжи от изявленията на "независимия" кандидат на БСП за кмет на София Мая Манолова, която по червена традиция открива предизборната си кампания с манипулации по темата отпадъци" - това се казва в позиция на Групата на ГЕРБ в Столичен общински съвет, разпространена от пресцентъра на партията.

Така управляващите отговориха на бившия омбудсман, която по-рано днес отиде на място и заяви:

"Зад мен и екипа ми е сметището в Долни Богров, което беше затворено през 1997 г. Днес в това сметище се заравя преработен боклук - по-точно висококачествено гориво, което произвежда заводът за преработка на боклук от боклук. В нормалния свят от такова гориво се произвежда енергия. В София висококачественото гориво, резултат от преработката на боклук, се заравя в земята. Ние заравяме пари. Това са парите, с които трябваше да поевтинее парното на столичани според обещанията на кмета Фандъкова".

"Липсата на компетентност и непознаването на този въпрос ясно личи от направените изказвания, в които се повтарят старите тези на столетницата. Очевидно стриктно се изпълняват условията за подкрепа, поставени от Корнелия Нинова. Явно г-жа Манолова не знае, че в момента рекултивираме старото депо от времето на социализма край Долни Богров с цел превръщането му в зелена площ", отвърнаха от ГЕРБ.

"Заравянето на пари" се извършваше до 2009 г., когато 100 процента от отпадъка се депонираше или балираше и складираше в различни квартали с риск за здравето на софиянци. По това време управляващата БСП саботираше изграждането на завода с всички средства, а г-жа Манолова се изявяваше като нейно острие. Днес депонираме само 15 процента от отпадъците, а останалата част се оползотворява", се казва още в партийната позиция.

От групата на ГЕРБ в София посочват още, че ефективното използване на РДФ (гориво от отпадъци) ще се осъществи в София с изграждането на трета фаза от системата, която ще произвежда електрическа и топлоенергия.

Целият процес по проектиране и изграждане на системата за третиране на отпадъци премина през обществени обсъждания с граждани, консултиране с европейските институции, водещи експерти, както и през оценка на въздействието върху околната среда, се казва в позицията.

"Чист, зелен и подреден град постигаме с прилагането в София на най-добрите и доказани европейски практики в управлението на отпадъците и развитието на кръгова икономика", изтъкват от ГЕРБ.

Самата Йорданка Фандъкова отговори, че Манолова явно не знае, че Столичната община има разработен проект за изграждане на инсталация с използване на отпадъци, с което би могло да поевтинее парното.

"От 2009 година започнахме проекта за рекултивация на Долни Богров и наистина сега очаквам предложения за развитие. Преди години Станишев береше макове на площадката, където сега е завода", каза кандидат-кметът на управляващите, която се бори за четвърти мандат.