Макар и невидял бял свят извън мандатната папка, кабинетът на ГЕРБ не се оказа брат-близнак на предишния при конституционната процедура след вота на 4 април. С кадровите избори в днешното проектоправителство Бойко Борисов даде знаци за поуки, които си е направила партията.

Какво показва сравнението между хората, на които лидерът на ГЕРБ гласува доверие на 20 април и днешния състав, четири месеца по-късно?

На първо място ГЕРБ се освободи от горещия картоф МВР - със сигурност заради скандала с полицейското насилие. Вероятно и по тази причина от списъка са отпаднали двама полицаи от кариерата, но и двамата вътрешни министри, фокусирали в себе си гнева от бруталните сцени на полицейски произвол в нощта на протеста миналото лято. Така, нито Младен Маринов, нито Христо Терзийски този път са кандидатите на Борисов за МВР. Нещо повече - ръководството на министерството, което нанесе най-голяма имиджова щета на партията, днес се оказа в ръцете на коалиционния партньор СДС. Неговият лидер Румен Христов вече не е само вицепремиер в един хипотетичен кабинет на ГЕРБ, но и вътрешен министър.

На първо четене сякаш този път ГЕРБ изтегли печелившата карта за сектор, където отнесе най-големи критики, атаки и подигравки - правосъдието. Новата звезда на ГЕРБ, юристът Радомир Чолаков, който показа голяма активност в парламентарните битки от последните два парламента - 45-ия и 46-ия, се оказа фаворитът на Борисов за правосъден министър.

Още в началото на новото Народно събрание си пролича, че е уважаван от останалите си колеги-юристи в пленарната зала. И по време на дебати между ГЕРБ и партиите на протеста опонентите не пропускаха да подчертаят личното си уважение към него, като същевременно изтъкваха отликата в отношението си към партията му. В предишния вариант на проектосъстав на МС ГЕРБ беше заложила на бившата зам.-министърка на правосъдието Десислава Ахладова, станала и министърка след оставката на Данаил Кирилов.

Всички останали в премиерския списък на Даниел Митов са верни на Борисов хора от ГЕРБ, предимно негови бивши министри или близки съратници, като Любен Дилов-син, който отново се оказа калесан за министър, но не на туризма, а на културата. От априлския кабинет днес е отпаднал и музикантът Калин Вельов след силния негативен отзвук от творческите среди преди.

Още преди обявяването на състава на предварително обречения кабинет, Борисов подчерта, че ще назове имената, за да сравняват хората с кандидат-министрите на другите. От друга страна, след като повечето са бивши министри, а ГЕРБ останаха втори на 11 юли, очевидно избирателят вече показа какво мисли за тях. Но пък и партийният лидер има право да стикова отбор, на който вярва, че може и че е по-добър от чуждия. Поне в неговите очи.