"Изправи се БГ! Ние идваме!" и "Демократична България" са в стартова позиция за преговори за трети мандат с останалите партии в парламента. Нагласите са разговорите да бъдат инициирани още другата седмица в Народното събрание. Заявката даде председателката на ИБГНИ Мая Манолова в кулоарите на НС, която обяви, че ще поеме инициативата.

Същото декларира и съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. "Ще обсъдим в групата дали ние да сме инициатори на тези разговори", каза Иванов, а Манолова заяви, че няма нищо против и друга политическа сила да поеме инициативата. Тя гарантира, че ИБГНИ ще даде подкрепата си, дори да не е организатор на преговорите.

"Още утре или от началото на следващата седмица ще поканим другите партии на разговори. Срещите ще бъдат публични, обеща Манолова, като допълни, че очаква и ИТН да се включи. Манолова подчерта, че ИБГНИ ще подкрепи и всяка друга формация в НС, ако реши да организира такива разговори.

Лидерката на ИБГНИ изрази убеденост, че президентът Румен Радев няма да бърза с връчването на втория мандат, защото за това няма конституционен срок. Според нея това ще даде време да бъде осъществена актуализацията на бюджета в парламента.

"За нас няма значение на кого ще бъде даден третият мандат. Приемаме това даже като технически въпрос. Отговорността трябва да е по-висока от партийния егоизъм кой да вземе мандата", добави Манолова.

Според нея следващото редовно правителство трябва да е поне до пролетта и да е без партийни фигури, а предложените за министри да се ползват с доверие от гражданите. Трябва да се направи и всичко възможно и най-голямата парламентарна група ИТН да се включи в разговори по този въпрос.

"Разговори трябва да има, ако изобщо имаме надежда разумът да надделее", коментира и лидерът на "Демократична България" Христо Иванов също в кулоарите на НС.

Според него разумът трябва да надделее, защото в противен случай страната се тласка към нови избори, което, според ДБ, не е разумно.

В същото време от "Има такъв народ" напомниха, че държат на позицията си да не подкрепят трети мандат и са в готовност за предсрочни избори.

"Правим това, което сме казали - предложихме кабинет, не получихме подкрепа, изтеглихме кабинета. Ние сме в опозиция. Кое е неясно?", потвърди заместник-председателят на партията Тошко Йорданов, след като вчера това първи обяви лидерът Слави Трифонов.