Гласуване за допуска на министър Кирил Петков се е провело на заседанието на КСНС, съобщи лидерът на ПГ на ГЕРБ/СДС Десислава Атанасова след близо четиричасовото заседание на "Дондуков" 2.

"Многократно беше повдигнат въпросът за допуск на определени лица до КСНС", обясни тя. Всички партии в НС гласували срещу оставането му на заседанието, с изключение на съпредседателя на ДБ Христо Иванов. Може би е редно да кажа, че участващите в гласуването извънпарламентарни сили подкрепиха искането на президента да бъде допуснат Кирил Петков, добави още тя.

"Кирил Петков конкретно беше запитан за канадското гражданство, той не отговори и г-н Карадайъ напусна, това се случи", разкри Атанасова защо лидерът на ДПС си е тръгнал преждевременно. 

Атанасова каза още, че не е станало ясно кога президентът ще връчи втория мандат. От ГЕРБ са подчертали, че той не трябва да бъде обвързван с актуализацията на бюджета. "Не е ясно кога ще е вторият мандат, но Конституцията не е указала и условие за това и той не трябва да не се обвързва с други конституционни процедури", коментира Атанасова.

"Заявихме го отново на президента, че считаме, че бързо трябва да започне да се движи конституционната процедура. Да се връчи веднага на нас мандата като втора политическа сила. Ние сме заявили, че ще го върнем. На България й трябва правителство", потвърди лидерката на депутатите от ГЕРБ и СДС. 

Десислава Атанасова не подмина и актуализацията на бюджета, която се оказа основна тема на КСНС.

"Ние сме против, считаме, че този дебат не трябва да се води в президентската институция", заяви лидерката на ПГ.

Относно наплива на нелегални мигранти по границата Десислава Атанасова обяви, че на КСНС са им били представени данни, но общо решение и позиция не е била приемана на заседанието. Отедилхме само половин час на темата, разкри още депутатката от ГЕРБ.