Комисията по бюджет и финанси към парламента прие на първо четене намаляването на партийната субсидията на един лев. Предложението на управляващите бе подкрепено с гласовете на "Воля" и "Атака" или общо 10 "за". Единственият "против" бе Йордан Цонев от ПГ на ДПС, а от БСП не участваха в гласуването.

Предложението за намаляване на субсидията за един действителен глас от 11 лв. на 1 лв. бе мотивирано от заместник-министъра на финансите Росица Велкова. Тя обясни, че с намаляването на партийните субсидии ще се отговори на обществените очаквания за по-малко разходи за партиите. По думите й с приемането на проектозакона бюджетната икономия за второто полугодие на 2019 г. би възлязла на 14,604 млн. лв. Велкова разясни, че годишната държавна субсидия за политическите партии и коалиции за 2019 г. ще се преизчисли на един лев на базата на действителните гласове, получени от съответната партия и коалиция за периода от 1 юли 2019 г. - 31 декември 2019 г.

"Икономията на средствата, при субсидия от 1 лв. на годишна база, би възлязла на 29,208 млн. лв", каза още Росица Велкова.

Георги Търновалийски мотивира отказа на БСП да участва в гласуването като посочи, че подобно преразглеждане на бюджета, е несериозно отношение към парламентаризма.

По-рано днес парламента гласува промените в Закона за политическите партии, с които се фиксира размерът на партийната субсидия, бяха приети единодушно от Народното събрание на първо четене. Със 170 гласа "за" депутатите решиха субсидията, която получават партиите, да е в размер от 11 лв. за действително получен глас.  Причина стана разкритието на "Шоуто на Слави", че политическите сили с над 1% на парламентарните избори през 2017 г. взимат с 2.23 повече - общо 13.23 лв.

Изненадващо обаче тази сутрин премиерът Бойко Борисов предложи не 11 лева, а 1 лев субсидия на глас. Новото предложение вече е внесено като законопроект в Народното събрание, каза финансовият министър Владислав Горанов. Субсидията ще бъде намалена, считано от 1 юли тази година.

Горанов обясни, че след първи юли размерът на субсидията ще бъде така преизчислен, че всъщност партиите да получават по един лев на действителен глас.

Според Горанов по-добро от партиите нямало измислено. Те трябва да имат надежден механизъм за финансиране, но след като системните партии, в случая колегите от БСП решават точно с тази тема да печелят позитиви, ние ще им предложим тази възможност. Те през 2017 г. предложиха един лев партийна субсидия, посочи днес Горанов.

"След като един референдум показа подобно настроение в българското общество, както и след като сами като политици успяваме да ги настроим срещу нас - нека сега да видим как може да се прави политически модел с един лев, каза още Горанов.

Всъщност избирателя отдавна даде одобрението си за 1 лев субсидия популистко или не. Предложението бе включено в референдума на Слави Трифонов за промяна на избирателната система.

Да припомним, че тогава 3 489 080 българи участваха в референдума на 6 ноември 2016 г. За мажоритарен вот в два тура се обявиха 2 509 955. За задължително гласуване на избори и референдуми се обявиха 2 158 908. А за намаляване на държавната субсидия на партиите на 1 лев гласуваха 2 516 957.

23 октомври 2017 г. Министерството на финансите публикува законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2018 г. Чл. 65 от законопроекта предлага да се запази размерът на държавната субсидия за партиите, който е 11 лева на получен глас. Тогава Слави Трифонов реагира с гневен пост във фейсбук.

23 ноември 2017 г. Партия "Воля" на Веселин Марешки предложиха субсидията за партиите да бъде намалена на 1 лев, но...само за извънпарламентарните партии. Партиите, които са в Парламента да продължат да получават по 11 лева на получен глас. Бюджетната комисия в НС прие предложението. В последстие обаче Марешки оттегли предложението си.

30 октомври 2017 г. Народното събрание заседава до 3 часа след полунощ, за да дебатира и гласува законопроекта за държавния бюджет за 2018 г. Със 103 гласа "за", 8 "против" и 37 "въздържал се" НС гласува субсидията за партиите и през 2018 г. да остане 11 лева на глас.

През деня финансовият министър Владислав Горанов дава брифинг и заявява: "Аз не съм сигурен, че ако се намали субсидията за политическите партии демокрацията ще укрепне, напротив - има аргументи за обратното."

Цветан Цветанов също коментира запазването на размера на субсидиите: "...Това е тема, която трябва действително да бъде дискутирана, за да се вземе правилното решение, защото ако погледнем реално как се финансират кампаниите на участниците в парламентарни, президентски, местни избори, много по-добре е да извадим от зависимост партиите или участниците в този процес. (...) Смятам, че ние сме политически партии, които са на България, политици, които работим за България и смятам, че по-добре е държавата да осигури необходимия финансов ресурс за субсидии, отколкото определени бизнесмени или кръгове да финансират една кампания..."

Как реагираха днес партиите и кое е по по най-популизъм?

НФСБ ще подкрепи предложението за намаляване на партийната субсидия на един лев. Това каза пред журналисти в парламента лидерът Валери Сименов, член на ПГ "Обединени патриоти" по повод предложението на ГЕРБ.

"Предложението за намаляване на субсидията ще го подкрепим, но трябва да има и текстове, които да дават възможност за официално финансиране на партиите", коментира Симеонов. Той даде пример с телевизия "Скат" и попита какво лошо има да помага на НФСБ.

"Официално, легално да се декларират сумите, защото другото е залитане към популизъм. За съжаление не само извънпарламентарни играчи залитат. Виждате, че същото залитане правят и големи парламентарни партии", коментира още Симеонов.

Той разкритикува коалиционния си партньор от ГЕРБ по повод сутрешната среща на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов с парламентарната група, като посочи: "Премиерът е изпълнителна власт и няма работа в Народното събрание, да казва на депутатите какво да правят".

Симеонов бе категоричен, че при намаляване на партийната субсидия партиите ще паднат в ръцете на големи, задкулисни, икономически играчи.

ПГ "Воля - българските родолюбци" също заявиха, че ще подкрепят предложението на ГЕРБ за намаляване на партийната субсидия на един лев. Това коментира пред журналисти в парламента Пламен Христов. "Няма как да не го подкрепим, при положение, че още през 2017 г. по инициатива на г-н Марешки, ние проведохме референдум за отпадане изцяло на субсидиите на партиите", коментира Христов. Той припомни, че именно неговата парламентарна група са внесли промени за намаляване на партийната субсидия през 2017 г.

На въпрос дали с намаляването на партийната субсидия не се създава опасност партиите да станат подвластни на олигарси и бизнес кръгове, Христов коментира: "В нашата държава всичко е възможно. Виждаме, че когато държавата и контролните органи, не следят стриктно за спазване на закона, може той да бъде нарушен".

Той бе категоричен, че ако бъде добре контролирана от компетентните органи - няма да има опасност от зависимости при такава промяна в законодателството.

ДПС е против намаляване на партийната субсидия на един лев, смята това за популизъм, който ще доведе до тежки последици за демокрацията в България - ще се върне тоталната зависимост на партиите от бизнесмени, олигарси и сенчест бизнес. Тази теза застъпи заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев по време на заседанието на парламентарната комисия по бюджет и финанси, на което бе представено предложението на ГЕРБ за намаляване на партийната субсидия на един лев от 1 юли 2019 г.

Цонев обясни в началото на своето изказване, че политическите партии или се финансират от бюджета или от олигарсите или от "инициативни" бизнесмени. "Трети вариант няма", коментира той. Той отговори и на обвиненията в популизъм към ДПС, които непосредствено след изборите за Европейски парламент предложиха намаляване на 5 процента на ДДС върху хляба, премахване на ДДС върху книгите и безплатни детски градини. В отговора си заместник-председателят на ДПС подчерта, че ДПС, а не ГЕРБ са направили така, че преките данъци да бъдат 10 процента. "Нашата инициатива не беше популизъм. Това, което в момента се прави, е популизъм с много тежка цена за българската демокрация. Ще се върне тоталната зависимост на партиите от бизнесмени, олигарси и сенчест бизнес", коментира той.

От ДПС подкрепят заявеното намерение от управляващите, което е и предложение на ДПС - спестените от партийни субсидии пари да се използват за строителство на детски градини и премахване на таксата за децата. "Това е първа мярка в нашата програма, насочена към образованието. Радваме се също така, че е приета и другата ни инициатива за книгите. Искам да ви уверя всички, че ДПС гледа много сериозно на инициативите си", увери Цонев.

Очаква се другата седмица в сряда и в четвъртък ПГ на ДПС да проведе срещи в парламента със съсловните организации. Цонев обясни, че от тях ще изискват механизъм, който да гарантира, че ако ДДС бъде намалено ще паднат и цените за крайните потребители. "Още при обявяване на нашата инициатива, ние казахме няма ли гаранция, че ще паднат цените - няма да реализираме намаляването на ДДС", посочи Цонев.

Цонев каза още, че са категорично против този популизъм за намаляване субсидиите на партиите. "Не може една грешка в методиката да бъде причина - партиите да изпаднат в зависимост", коментира още депутатът.

Цонев припомни, че още, когато се е въвело въпросното квадратче с "не подкрепям никого" са предупреждавали, че това е "глупост". "Тук няма виновни. Не е виновна изпълнителната власт, че има такова тълкуване кое е действителен и кое недействителен глас", каза още заместник-председателят Йордан Цонев.

ВМРО се въздържа от подкрепа на предложението за намаление на партийната субсидия на един лев. Проблемът е, че предложението е частично. То отговаря на обществените очаквания, но не дава отговор откъде се финансират партиите. Това каза пред журналисти Искрен Веселинов, заместник-председател на ПГ "Обединени патриоти". Веселинов заяви, че въпросът е много сериозен.

"Ние многократно сме заявявали, че партийната субсидия, особено за големите партии, е прекомерно голяма. Предложението за намаляване на държавната субсидия трябва да бъде обвързано с предложение за възможните допустими източници за финансиране на партиите", каза още той.

Според Веселинов държавното финансиране е по-правилният вариант от финансирането с други източници, сред които фирми и бизнес лица, например.

"Друг е въпросът, че в момента ние имаме финансиране на глас, което е нелепо. Ние сме имали идеи за таван на финансирането. Всяка една партия, независимо от мащаба й, има едни и същи разходи. Това са присъщи разходи за клубове, за партиен апарат. Разликата в тези разходи между една голяма и една малка партия, не са толкова големи", коментира той. Според Веселинов трябва да има таван на получаваната субсидия. Така по думите му би могло да се икономисат две трети от средствата, които в момента се плащат като партийни субсидии. Веселинов каза още, че големите партии трупат тези пари по сметки, правят дарения и след това казват: "Парите на партиите са много. Да, може би на вас са ви много - на други, обаче са им малко. В този дух дебатът трябва да бъде по-сериозен и задълбочен, а не да се хвърля това, което е популярно", коментира депутатът.

Според Веселинов при подобна промяна, е необходима гаранция, че партиите няма да са зависими от икономически субекти от една страна и от друга, че не получават прекомерно много, което гражданите искат.

На въпрос как е гласувано въпросното предложение в Министерски съвет от министрите патриоти, Искрен Веселинов уточни, че министър Каракачанов не е присъствал на заседанието.

С предложението за субсидиите управляващите си правят кризисен ПР. Това каза пред журналисти Крум Зарков, заместник-председател на ПГ на "БСП за България" по повод предложението субсидията да стане един лев.

Според Зарков въпросът за финансирането на партиите е много сериозен. "Не е нормално да се внесе актуализация на бюджета сутринта, а след два часа да е насрочена комисия. Ние ще обсъдим много внимателно това предложение, няма да се оставим да ни пришпорват. Жалко е на гърба на закона, на Народното събрание и на държавния бюджет да се прави кризисен ПР", коментира Зарков.

Според него, след като прокуратурата хвана управляващите в грешка при изчисляване на субсидиите, и след унищожителния доклад на ЕК, се прави опит да се отклони общественото внимание. "След като са решили да отворим за разговор държавния бюджет, това е добър повод да внесем нашите предложения, както за ДДС ставките, така и за подкрепа на младите семейства", каза още той.

Зарков подчерта, че в събота предстои важен партиен форум - Националният съвет на партията, който също ще се произнесе по този въпрос.

На въпрос каква сума трябва да бъде върната, Зарков отговори, че се чакат изчисленията. "Заявили сме готовността да върнем всички надвзети пари. Стана и кристално ясно, както от становището на прокуратурата, така и от дебата в залата, че грешката е била в начина, по който законът се изпълнява, а не как е написан. Ако продължават така, днес може да предложат субсидия от 1 лв., а после да я изчисляват на 5-6 лв. или на колкото решат", каза още Крум Зарков.