В понеделник ГЕРБ внася в Конституционния съд искане за тълкувателно решение допустимо ли е Народното събрание да отнема и да ограничава правомощия на Министерския съвет и други държавни органи. Те обявиха също, че ще поискат оставката на председателя на парламентарната анкетна комисия по ревизия на предишното управление Мая Манолова заради "тежка неадекватност и невъзможност да си изпълнява задълженията".

Сред поводите за извънредната пресконференция на ГЕРБ е днешното посещение на Манолова в "Бургастрансгаз", окачествено като "нахлуване" и "Костинброд в енергетиката". Теменужка Петкова определи акта на Манолова като едно "вероломно нахлуване" в едно държавно дружество. "Не подобава на един народен представител да се държи така", каза още Петкова.

Малко по-рано днес председателят на парламентарната анкетна комисия по ревизия на предишното управление Мая Манолова и още четирима от членовете на комисията посетиха управлението на "Булгартрансгаз", за да проверят дали ще получат в срок и в електронен вариант изисканите документи по изпълнението на проекта "Турски поток".

След среща с изпълнителния директор на дружеството Владимир Малинов и принципала - министъра на енергетиката в оставка Теменужка Петкова, стана ясно, че срокът - до понеделник, може и да не бъде спазен, а Манолова и заместник-председателят на комисията - Георги Георгиев от партия "Има такъв народ", изразиха възмущение: "Няма да ги получим в срок, доколкото разбрах", посочи Манолова. "Не само, че няма да ги получим в срок, но разбрахме, че т.нар. "чувствителна информация", представляваща твърдение за търговска тайна, няма да ни бъде предоставена и има голям вероятност да не ни бъде предоставена", отбеляза Георгиев.

Министър Петкова нарече посещението и излъчването му на живо във фейсбук страницата на Манолова "фарс" и обвини депутатите, че се опитват да притискат служителите на дружеството: "Този "фарс", който се опитахте да направите тук, просто трябва да спре. Дръжте се нормално и колегиално. Какво искате сега - от позиция на силата да натискат дружеството да ви предостави някакви документи в понеделник до 800 хил. страници. Вие не се държите като народни представители, а се държите както някакъв разследващ орган". Проектът "Турски поток" и дейността на "Булгартрансгаз" са сред 9-те приоритетни области, които Комисията по ревизия ще проверява по сигнали за нарушения.

ГЕРБ ще поиска и тълкувателно решение от Конституционният съд относно мораториума върху решенията на Министерския съвет. Те искат то да бъде обявено за противоконституционно. "Ще питаме Конституционния съд допустимо ли е с решение НС да се отнема и ограничава правомощия на Министерския съвет и други държавни органи, които изпълняват функция според законите и Конституцията", заяви Десислава Атанасова.

Според външния министър в оставка Екатерина Захариева въпросното решение на Народното събрание рязко противоречи на Конституцията на Република България, нарушавайки принципа на правовата държава и на разделението на властите. "С него дефакто се ограничава дейността не само на Министерски съвет, а на всеки един държавен орган в тази държава, определен с Конституция и със закон. Давам пример, спират се назначенията на всеки един държавен служител, независимо на какво ниво, в Конституционния съд, който също е държавен орган, в съдебната власт, в президентството", допълни Захариева.