Ако президентът иска да се занимава с оперативна политика, може да се опита да направи партия. Ако смята, че това би било добре за страната, му пожелаваме успех, но не е лесно - това коментира пред БНТ депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Той отрече от партията му да се страхуват от президента, в което го обвини преди него в студиото Георги Свиленски от БСП и заяви, че не е лошо да се критикува, но президентът трябва да зададе алтернатива, а не само да задава въпроси.

Биков определи като безидейност предложението на БСП за намаляване на почивните дни на депутатите.

"Който му се работи, работи в парламента. Това, че твърдиш, че много ти се работи, не значи, че много ти се работи и си ефективен в работата си. Мисля, че това е свада и безсмислен спор", каза народният представител от управляващата партия.

По повод искането на БСП зам.-председателят на парламента от ГЕРБ Емил Христов да подаде оставка, защото не допуснал майки на деца с увреждания, той коментира, че никой няма да спчели от такива казуси и става въпрос за технически пропуски.

"Г-н Христов води заседанието. Гласуваме закон на второ чете, той слуша какво се и в това време слуша и г-н Кутев, който нещо му говори. Кой в ГЕРБ има интерес тези майки да не бъдат допуснати в парламента? За разлика от БСП в ГЕРБ всеки носи персонална отговорност", каза Биков, след като от  партията вече заявиха, че Христов няма да подава оставка.

За случая с възмутените европейски младежи заради безплатен алкохол и полуголи момичета на събитие, част от Европредседателството, Биков каза, че не е присъствал на този форум и не се занимава с младежки форуми, но по думите му това е мнение на човек, който не е присъствал.

Относно посещението на Сидеров в Крим, депутатът от ГЕРБ каза, че всеки има свободна воля да пътува, но това не променя позицията на правителството и ангажиментът, че България е член на НАТО и ЕС и само то тази позиция ще формира позицията си.

"Аз не бих отишъл в Крим, защото смятам, че това не е в национален интерес на България. Страната ни няма никаква полза от преразглеждане на държавни граници в Европа и от маргинализиране на международното право", коментира Тома Биков.