Специално за София смятам, че тези избори ще бъдат много подли - заради установената практика на БСП да се прилепва към някоя партия или някой кандидат. Какво значи да имаш претенцията да си алтернатива и да не издигаш свой кандидат в голям град? Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на пресконференция с кмета на столицата Йорданка Фандъкова и Румен Христов - председател на СДС. На нея ГЕРБ и СДС подписаха предизборно коалиционно споразумение.

Борисов отбеляза, че СДС е най-старата партия вдясно и винаги е било приятно да работят с тях, още повече, че те са заедно в семейството на ЕНП. Той допълни, че в големите градове именно ГЕРБ ще издигне свои кандидатури за кмет, а в по-малки тази възможност ще бъде дадена на СДС.

С оглед на доброто сътрудничество на европейските избори през месец май и постигната убедителна победа, ГЕРБ и СДС ще дадат възможност на местните си структури да сформират коалиции помежду си, или да търсят други съвместни възможности за подкрепа на обща кандидатура за кмет и обща листа за общински съветници. В споразумението се казва, че в общините, районите и населените места, където двете партии имат отделни кандидатури за кмет - взаимната подкрепа на втори тур е задължителна. ГЕРБ и СДС изразиха своята взаимна увереност в победата на десницата на местните избори и заявиха намеренията си за продължаване на партньорството за пълен цикъл от избори, започнал с европейските през месец май тази година.

Техният подход досега е ясен /бел.ред. БСП/ - подкрепят някого и ако той успее да спечели, си приписват победата, а ако загуби - бягат от него. Има опасност избирателите да бъдат подведени от нашите партньори, които се имат за част от ЕНП, но не подкрепиха председателя на Европейската комисия", посочи председателят на ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов. По думите му ГЕРБ и СДС са длъжни в големите градове да издигнат общи кандидати, за да може коалицията от европейския вот да продължи да работи.

Само ако започнем да изброяваме направеното за последните 10 години в София - даже няма да започна с метрото, колко чиста е столицата днес, нямаше един шадраван в парковите ни пространства, след ремонтите на "Лъвов мост", на Телевизионната кула, на Семинарията, са избегнати задръстванията , направата на Южната дъга, Северната дъга, Западната дъга.

Това е град, в който на практика няма безработица - технопарка, индустриалните зони около София, Кремиковци, Божурище. Трафикът вече не влиза в града. Да не говорим за училищата, за детските градини, за всичко, което бе изградено. "Спомням си по "Граф Игнатиев" какви стари трамваи дрънчаха. Всичко беше изкривено. Хората искат още повече да се направи", отбеляза той.

На всичко това се противопоставя един популизъм. Вие помните каква беше и Витошка", заяви още премиерът.

"Нямаше канализации, нямаше Модерно предградие, в много квартали нямаше септични ями, с метрото изградихме един подземен град", каза той и обърна внимание и на трамваите, тролеите и чистотата на въздуха.

Според премиерът ще се опитат да подведат избирателите. Строим непрекъснато, като в същото време се съобразяваме с екологичните норми. Хората обаче искат още и държат на качеството. Затова контролът трябва да бъде завишен", отбеляза Борисов и напомни, че докато опонентите на ГЕРБ са управлявали София е била задръстена и мръсна. "Промяната няма да дойде с тях. Ще противопоставам направеното от нас срещу техния популизъм", категоричен бе председателят на ГЕРБ.

Снимка: ГЕРБ

Столичният кмет Йорданка Фандъкова също отбеляза, че новата десница отговаря на войнстващия популизъм с реализъм и отговорност. 

"Смятаме, че дясното управлява по-добре и трябва да продължи да управлява", каза Румен Христов. Той допълни, че се надява да постигнат с ГЕРБ договореност за големите общини в България, които са знакови. "Споразумението ни с ГЕРБ стимулира двете структури на ГЕРБ и СДС да търсят съгласие и разбирателство за общо явяване."

"Обединението на старата десница не е само необходимо, но и много важно, защото отговаряме на войнстващия популизъм с реализъм и отговорност", каза от своя страна кметът на София Йорданка Фандъкова. "С това обединение смятам, че ясно показваме нашите кандидати с желанието си да работим за общините и че те носят ясна политическа отговорност и то в десния спектър", добави Фандъкова.

Снимка: ГЕРБ