Управляващата партия ГЕРБ обяви имената в листата си за изборите за Европейски парламент, които ще се проведат в края на май. В нея влизат и представители на СДС, с които формацията на премиера Бойко Борисов се обедини за вота.

Водач на листата ще е еврокомисарят Мария Габриел, която има най-много номинации, и два пъти беше отличавана като евродепутат на годината - в категория"Развитие" и "Равенство между половете".

Следват сегашните евродепутати Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел и Асим Адемов. На шестото, избираемо място, е бившият посланик в Македония Александър Йорданов от СДС. След него се нарежда бившият министър Лиляна Павлова, следвана от друг настоящ депутат в ЕП - Емил Радев.

Снимка: БТА

Девета е Ивелина Василева - бивш екоминистър, сега депутат. След нея се нареждат -  Марин Захариев, служител на община Смолян, Иво Ралчовски - лекар с очна клиника, Младен Шишков - депутат, Николай Диков от Младежи-ГЕРБ, общински съветник в Стара Загора, Камен Костов - зам.-областен управител на Сливен, Йоана Фидова от Казанлък и Жечо Станков, зам.-министър на енергетиката. 17-и, последен в листата, е главният секретар на СДС Илия Лазаров.

Владимир Кисьов (вляво) се отказа да влезе в листата, но подкрепи съюза на партията си с ГЕРБ

Снимка: БТА

8 от общо 17 български евродепутати, които ще бъдат избрани, е целта на управляващите, обявена още вчера от председателя на предизборния щаб Цветан Цветанов, който подаде оставка като депутат заради скандала с евтините апартаменти.

"26 май е важна ключова дата, но на 27, когато се събудим, трябва да знаем дали не сме направили грешка. Нека на 26-и всеки гражданин да оцени това, което беше направено от политици, народни представители в периода на прехода. Това е пътят към НАТО и ЕС", коментира днес Цветанов, като подчерта, че ГЕРБ е партия, която дава решения. 

Снимка: БТА

"ГЕРБ, като най-голяма политическа сила, загърби егото си и с ЕНП проведохме един прагматичен диалог със СДС. Предложенията за кандидати на СДС дават възможност за просперитет. Днес повече от всякога се нуждаем от обединение", отбеляза той, като коментира, че ГЕРБ е силна политическа сила, защото тя има необходимите структури на управление - Жени ГЕРБ, предприемачи ГЕРБ и млади фигури, цитира го "Фокус".

Лидерът на СДС Румен Христов седна до премиера Бойко Борисов

Снимка: БТА

България може да бъде обединител на каузи, заяви в обръщение към членовете на ГЕРБ Мария Габриел.

"Заедно показахме, че зад думата обединение не се крият користни мисли. Европа се намира в труден момент. Предизвикателството е, че България може да бъде обединител на каузи", заяви тя. 

По думите й за голяма част от хората Европа е далеч някъде в Брюксел, но според нея Европа е тук и сега.

Тя се обърна към всички лидери на листи за европейските избори, като ги помоли да се обединят около общи теми, за да се опази българският интерес.

"За да не позволяваме други да вземат решения вместо нас. България е зеницата на очите ни на Европа. Тя трябва да бъде пазена във всеки един момент", допълни Габриел

"ГЕРБ и СДС показахме национална отговорност", заяви пък Александър Йорданов.

"Днес е един хубав ден за българската демокрация (самоцитира своята крилата реплика от 1991 г., когато СДС спечели изборите - б.р.). Ние си подаваме ръка в името на едно по-добро бъдеще за Европа и за България. Показахме европейска политическа зрелост. Показахме национална отговорност, защото ние сме тези, които трябва да се противопоставим на лошите сценарии за България и Европа", отбеляза Йорданов.

Според него демокрацията трябва да се защитава всеки ден на всички избори.

"Само ние можем и трябва да победим Българската социалистическа партия (БСП). Никой не може да го направи това, затова и нас съдбата ни е събрала. Искам да благодаря на премиера Борисов, защото той издига висока бариера пред БСП да се върне отново на власт и продължава да отстоява нашите позиции на демократичните европейски държави. Казвам това, защото партиите и политиките съществуват заради хората", заяви още представителят на СДС.  

Александър Йорданов и Лиляна Павлова

Снимка: БТА

"Непрекъснато се опитваме да сме добри, но и добрият омръзва, затова утре трябва да се опитаме да бъдем по-добри, в други ден да бъде още по-добри и да работим заедно", каза по-рано вицепремиерът Томислав Дончев по време на форума на ГЕРБ в зала 6 на НДК.

"Чули сте през последната седмица да се коментира отвън, че при нас има разделение. Това се казва травматична проекция - тоест да приписваш на другия собствените си проблеми. Много е удобно да се говори за разделение, по този начин току виж някой не забели проблемите в други политически сили. За разделение може да се говори, когато хората се чудят кого да следват. Ние имаме ли такъв проблем? - Нямаме. Ние сме различни, в това е ценността и силата ни. Победата е почти най-важна, само че целта на победата не е да смачкаш другият. Ние имаме нужда от победа, която е триумф на ценности и идеи", допълни той.

"От последните европейски избори досега минималната работна заплата у нас е нараснала със 65%, средната - с близо 50%, а БВП - с 40%", заяви пък министърът на финансите Владислав Горанов.

"Това са постижения, които са плод от една страна на огромните усилия, които полага българското управление в лицето на ГЕРБ, така също и на партньорството с европейските икономики, с които в годините ставаме все позависими и по-зависими", допълни той, като отбеляза, че 85% от българския износ са свързани с ЕС.

"Нашите политически опоненти няма да допуснат цивилизован дебат за европейските ценности и ще ни връщат във всеки момент в бита в България, който именно заради европейската интеграция и усилията, които сме полагали в последните години, се подобрява значително", каза още Горанов.

Министрите Петя Аврамова, Теменужка Петкова, Екатерина Захариева и Владислав Горанов

Снимка: "Булфото"

"През последните 10 години София се промени и стана истинска европейска столица", каза на свой ред зам.-председателят на ГЕРБ и кмет на София Йорданка Фандъкова.

"Благодарение на европейската солидарност получихме над 2 млрд. евро, които инвестирахме в развитието на София", изтъкна тя, като посочи, че всичко това, което е получено, трябва да се доказва и отстоява.

По думите й столицата е променила своя облик, както в транспортната сфера, също така е подобрила детските градини и образователната система.

Лъчезар Иванови Данаил Кирилов във видимо добро настроение

Снимка: "Булфото"

Поздравления от Жозеф Дол

"Вярвам, че обединението на ГЕРБ и СДС ще е ключово за успеха на ЕНП на европейските избори в България. Днес повече от всякога ние можем да покажем, че обединени сме по-силни", това се казва в поздравителен адрес на президента на Европейската Народна Партия Жозеф Дол, който беше прочетен по време на представянето на кандидатите.

"Поздравление за ГЕРБ и СДС, че отговориха на моя призив за обединение на ЕНП. Вие дадохте пример, че това е силата на ЕНП, вие показахте, че да превъзмогнеш егото за едно по-добро бъдеще на ЕНП е възможно. За силна Европа, която действа и защитава. За Европа, която е справедлива, устойчива. Противни на популистите, ЕНП винаги е работила да изпълни исканията на гражданите на Европа", заявява още Дол, като подчертава, че българската делегация в групата на ЕНП е много активна.

"Убеден съм във вашата решителност да защитавате идеите на ЕНП", допълва още той.

Както вече стана ясно, водач на листата на БСП ще е депутатката Елена Йончева. Останалите имена ще бъдат обявени на 14 април, като основният въпрос е дали председателят на социалистите Корнелия Нинова ще се съгласи лидерът на ПЕС Сергей Станишев да влезе в листата. Тя вече заяви, че не е нужно той да е евродепутат.