Депутатите ще продължат днес дебата на второ четене по промените в Изборния кодекс до 15:00 ч. Точката беше включена извънредно в днешния ред по предложение на председателстващия заседанието на Народното събрание Росен Желязков (ПГ на ГЕРБ-СДС). Решението беше взето със 121 гласа "за" и 93 "против".

Народното събрание реши да отложи предвидения за днес парламентарен контрол за следващата седмица. Във вторник, 29 ноември, от 10:00 ч. ще се състои извънредно заседание, на което депутатите ще обсъдят на първо четене удължения закон за бюджета за следващата година и след това ще има парламентарен контрол, припомня БТА.

Първоначално предложение за промяната в дневния ред направи председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Председателят на ПГ на "Продължаваме Промяната" Андрей Гюров реагира с въпроса: "Кой тук е председател на това Народно събрание" и призова за спазване на парламентарния правилник.

От "Продължаваме Промяната" възразиха срещу гласуването на предложението на Атанасова, защото вчера тяхно подобно предложение не беше допуснато до гласуване. Никола Минчев прочете аргументите на Йордан Цонев (ПГ на ДПС), с които той не постави на гласуване направеното тогава искане за разместване в дневния ред.

Цонев заяви, че поддържа становището си и смята, че точката може да бъде внесена само с предложение от председателстващия заседанието. Той апелира да не се подлага на гласуване предложението на Десислава Атанасова, а това на Росен Желязков, като председателстващ заседанието.

Асен Василев (ПГ на "Продължаваме Промяната") направи обратно процедурно предложение - да продължат с дневния ред така, както е бил приет от народните представители, и да не се отлага парламентарният контрол.

Предложенията на Росен Желязков за включване на Изборния кодекс в дневния ред, отлагане на парламентарния контрол и извънредно заседание във вторник получиха подкрепа от мнозинството в пленарната зала.