Заседанието на Народното събрание започна с декларации във връзка с резолюцията на Европейския парламент за състоянието на правовата държава в България.

"Поздравяваме БСП и ДПС с този голям успех. Поздравяваме ви за това, че през последните седмици, успяхте да организирате социалистите, Зелените и либералните в европарламента, да хвърлят петно върху България. Това се случи благодарение на български евродепутати", заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков в декларация от името на ПГ на ГЕРБ.

"Докато има социалисти и либерали в България, не ни трябват пазачи в казана в ада. Вие сте много повече социалисти, отколкото българи. Ние ще продължим да отстояваме българския национален интерес и виждането си, че Европа трябва да се управлява от тези, които печелят изборите, а не от тези, които ги губят. Имате подкрепата на няколко идеологически движения, които си отиват", категоричен бе Биков.

Той добави, че ГЕРБ не отрича, че България има проблеми с корупцията и с върховенството на правото.

"Но няма да приемем България да бъде черната овца на Европа. Подобна резолюция не е била приемана и за Северна Корея. Не сме по-зле от Северна Корея или от други държави в ЕС", смята Биков.

"Освен правата на протестиращото малцинство, уважаваме правата и на непротестиращото мнозинство. Не делим нацията на хора, които протестират, и такива, които не протестират", заяви още той.

Вчера потомците на убийците от народния съд се прегърнаха с потомците на жертвите и направиха национално предателство в ЕП в името на няколко гласа повече.  Такова емоционално изявление направи от трибуната на НС от името на ПГ "Обединени патриоти" депутатът от ВМРО Александър Сиди.

"Дискусията за върховенството на закона, предизвикана от няколко неправителствени организации, печално известни в България с антибългарската си дейност, се превърна в трибуна за пропаганда на цигански, ЛГБТИ права, гей бракове, Истанбулска конвенция, македонско малцинство и т.н.", смятат Патриотите. 

"Все теми, които не стоят изобщо в дневния ред на българското общество. Нещо повече - ЕП си позволи да подлага под съмнение решение на българския Конституционен съд. Това е скандално и недопустимо. И всичко това беше подкрепено с гласовете на, наричащите себе си, български евродепутати от БСП и ДБ. Ето това е реалното лице на тези партии", се казва още в декларацията на ОП.

От вчера отношението на Европа към България не е същото, заяви заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев в декларация. 

Той отбеляза, че в продължение на десет дни по два начина е показана корупцията и липсата на върховенство на закона в България. Първо беше докладът от страна на ЕК - мониторингов доклад, който показа, че в България съществува корупция, няма свобода на медиите, липсва върховенство на закона, и най-учудващо ГЕРБ и "Обединени патриоти" казаха: "Чудесен доклад", каза Стойнев.

От вчера има резолюция на ЕП, който ясно посочва виновника за тази корупция, коментира той. Вчера Европа с пръст посочи кои са виновниците, виновниците за това състояние са именно от ПП ГЕРБ и от "Обединени патриоти", каза Драгомир Стойнев.

По думите му, досега нито веднъж Европа не си е позволявала да посочва България с пръст, знаеки какво се случва у нас. От вчера погледът на Европа е съвсем различен, трябва да го признаем в тази зала и да намерим правилното решение, добави той.

Драгомир Стойнев отбеляза, че "за" резолюцията са гласували 358 европейски депутати, "против" - 277, "въздържали се" - 58. От българските евродепутати, всички социалисти гласуват "за", ГЕРБ са "против", Джамбазки и Слабаков - "против", трима депутати от ДПС са въздържали се, добави той. Прави впечатление какво се случва в ЕНП - 29 евродепутати са се отклонили от партийната линия, шестима са гласували "за", включително и Радан Кънев, 23 са гласували "въздържали се". Това са близо 10 процента от представителите на ЕНП, посочи Стойнев. И отбеляза, че така ЕНП остава в малцинство в ЕП с представителите на европейските консерватори и реформисти и крайната десница.

"Кой подкрепя Борисов в Европа? Качински, Орбан, Салвини, Льопен. Това е подкрепата, на която разчитате", заяви заместник-председателят на ПГ на "БСП за България". По думите му това вече става диагноза, защото нашата демокрация е болна. "От Европа ясно казват, че имаме основен проблем. Тази демокрация трябва да бъде излекувана и да се намери лек", заяви той. "Граждани за европейско развитие на България, дотам я докарахме, че от Европа се притесняват, че вие не можете да защитавате европейските ценности", обърна се Драгомир Стойнев към ГЕРБ. Той посочи, че не трябва да се радваме на такива декларации, а да бъдем смирени и да осъзнаем, че имаме огромен проблем.

Основният проблем е, че българските граждани не вярват на своите институции, не вярват на това правителство, нямат доверие в този парламент, каза Стойнев. Единственият лек е незабавна оставка на парламента и на правителството, нови парламентарни избори, заяви той. И се обърна българските граждани да не губят надежда. Европа е с нас, въпреки корупцията, която се шири, добави Стойнев.