Президентът Радев ще използва всяка ситуация, за да се позиционира политически, обявиха от ГЕРБ и "Обединени патриоти" на съвместен брифинг в Народното събрание/НС/. Те упрекнаха държавния глава в опит да противопоставя секторни политики дори и в момент на трагедия.

Смятахме, че в днешния ден всички политици ще замълчим, всички отговорни институции ще отдадат почит към вчерашния трагичен инцидент при тренировъчните полети на достойните пилоти от Българската армия /БА/, коментира председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. За голямо съжаление обаче, по думите му, и един такъв трагичен инцидент може винаги да предизвика политическо противопоставяне. Целта, смята Цветанов, е и нажежаване на политическото напрежение, цитира го БТА.

"Това, посочи още зам.-председателят на ГЕРБ, което в момента е позиция на БСП, на президента Радев, го отдалечава от конституционните му правомощия да бъде обединител на нацията, президент на РБългария".

БСП и Радев не могат да бъдат алтернатива на сегашното управление, категоричен е Цветанов. По думите му, левицата няма никакво морално право да говори за националната сигурност, защото при тяхното управление нивото на контрабанда, на отвличания е било високо.

Поезия в проза, определи готвения от БСП вот на недоверие председателят на ПГ "Обединени патриоти" Волен Сидеров. В темата за общата сигурност не влиза повреда на някаква машина, на някакъв апарат, коментира той, но препоръча на правителството да разгледа и по-нестандартни възможности за превъоръжаване на армията, защото не само страните от ЕС и САЩ предлагат висококачествена техника.

Военният министър Красимир Каракачанов информира, че буквално до две седмици в Министерския съвет трябва да влезе и проектът за модернизация на флота, а до три - и в НС.

Мащабните проекти струват над 4 млрд. лв., припомни вицепремиерът и добави, че от 90-та година насам армията непрекъснато е орязвана финансово, оттам идва и занижаване нивото на подготовка.

Хеликоптерът, за който говорим, отбеляза още Каракачанов, е най-новият от старата техника, която имаме на въоръжение у нас и е от октомври 1989 г., когато е и получен. Затова били направени и стъпки за поддръжка на съществуващата техника. Готви се проект и по отношение на СУ-25, направен е разчетът за петте оставащи хеликоптера Ми-17 и четирите щурмови хеликоптера Ми-24. Поне два от "Кугър"-ите /при общо 12/, след необходимата инвестиция за оборудване, ще бъдат използвани за медицински цели.

Каракачанов разказа още, че оцелелият при вчерашния инцидент техник си е спомнил че, докато е изтеглял въжето, хеликоптерът е започнал да се върти и падането е станало за две секунди. Военният министър изрично подчерта разбирането, което среща от премиера и от финансовия министър, когато става въпрос за повече пари за отбраната и армията.

Когато се случат подобни инциденти, е по-добре заедно да помислим как да направим повече неща за подобряване състоянието на БА, призова вицепремиерът.

Цветан Цветанов припомни, че през 2016 г. по инвестиционния разход, гласуван от НС миналата седмица за нова бойна техника, е работил активно сегашният държавен глава, тогава главнокомандващ ВВС.

Нека Радев в прав текст да каже на българските граждани дали е за програмата за саниране, за цялостната политика за енергийна ефективност, поиска регионалният министър Николай Нанков, отговаряйки на част от днешното изказване на държавния глава.

Озадачени сме от опита постоянно да бъде внушавано, че сегашното правителство е неуспешно и начинът на изразходване на публичните средства е неефективен, коментира и финансовият министър Владислав Горанов. Озадачението идва от там, че според някои дрехата, която конституционният законодател е зашил, е тясна за президента, поясни той и напомни, че до голяма степен отговорността за управление на държавата е на изпълнителната власт. Никой не може да уволни това правителство с интервю, подчерта Горанов. Конституцията пише как се прави, но това не е в частта "Президент", добави министърът.