Изказвам моите съболезнования на близките и на колегите на загиналите летци капитан Неделчев и капитан Пантелеев. Важно е, че Алексей Каменов е в добро, стабилно състояние, той е човек със силен дух. Разбира се тук е при най-добрите специалисти тези от ВМА. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев, който заедно с министъра на отбраната Красимир Каракачанов посети Военномедицинска академия, където е настанен бордният техник на катастрофиралия снощи военен вертолет Ми-17 - офицерски кандидат Алексей Каменов.

На въпрос защо се е стигнало до инцидента, държавният глава отговори: "Имам дългогодишен опит в тази материя и преди заключенията на разследващите, не бих спекулирал по тази тема".

"Това е една голяма трагедия и аз призовавам да няма политически спекулации по нея, защото не е морално. Но нека не забравяме, че от утре останалите ще продължават да летят и ще продължават да бъдат в кабините на земята в морето и ние сме длъжни да продължаваме да настояваме за решаването на проблемите. Многократно през годините аз алармирах, че ще стигнем до това положение да загиват летци. За по-малко от една година за втори път загиват летци. Три съвета - Консултативен съвет направихме специално за Българската армия, нещо да се промени?", допълни Румен Радев.

По думите му, министър Каракачанов е поставен в едни политически, финансови и правни рамки, от които той повече от това не може да направи.

"Решаването на тези проблеми иска държавническо отговорно мислене и адекватни действия. Както виждате мнозинството прекрати модернизационните процеси в Българската армия, върна ги в изходна точка, предвидените за тези проекти стотици милиони къде изтекоха? Вместо да отиват за ремонт на техника въоръжение, за подготовка, те пак отидоха за саниране. Отдалечаваме се от възможностите, които трябва да имаме. Рискът от тези политически решения ги носят военните. За това казвам, че лобизмът убива.

Крайно време е да се потърси отговорност от онези политици, които преследвайки користни политически интереси със своите решения излагат на риск живота и здравето на нашите военнослужещи", каза още президентът.

Румен Радев подчерта, че за съжаление това не се случва за първи път. Той допълни, че психологическата обстановка в армията е много тежка, но това са хора, които са се посветили на тази професия и са осъзнали, че трябва да изпълняват задълженията си най-отговорно.

"Аз вярвам, че те ще намерят сили и отново ще работят за своя народ, нека политиците се поучат от тях", каза Радев. Той каза още, че е познавал загиналите пилоти.

По думите му, новите проекти ще бъдат забавени с около две години и ще има нови цени на придобиване и ще се види от офертите, които ще получим, което означава повече средства, вложени в стара техника. Държавният глава подкрепи искането на Каракачанов ремонтите да бъдат без обществени поръчки, тъй като така те ще бъдат осъществени по-бързо.

Военният министър пък заяви, че най-вероятно става въпрос за някаква повреда в опашния винт на вертолета.

"Това е първоначалното впечатление. Станала е някаква авария. Нальотът на падналия Ми-17 вчера е бил над 3 часа", обясни Карачаканов. 

 

"Според мен, окончателното становище ще го даде съответната комисия, но трудно можем да говорим за пилотска грешка. Не става въпрос за специални умения, двамата пилоти са опитни. Хеликоптерът не е изпълнявал някакви сложни управления, за да допуснем неподготвеност, нетренираност на пилота или грешка от негова страна", отбеляза министърът.

По думите му машината е била в изправност, а през 2016 г. е минала на ремонт през "Терем".

Каракачанов е разговарял с Алексей Каменов. Състоянието му е стабилно, има травма на крака, каза още Каракачанов.

"Армията много отдавна е заложник на политиката. Заложник на празни приказки и на безхаберие 28 години", коментира военният министър.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев разговаряха с пострадалия борден техник

Снимка: БТА

Алексей Каменов е със счупване на ребра от дясната гръдна половина и контузия на белия дроб, обясни началникът на Военномедицинска академия полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

 "Изказвам благодарности на колегите в Пловдив, които са действали много адекватно и бързо. Когато пристигна нашият екип, пострадалият вече беше оценен - тежестта на травмата и възможността за транспортиране. С нашия екип пристигна около 2.30 часа в София. До около 3.30 часа е обработен и качен в реанимация с направен третичен преглед при нас и скенер", допълни той.

Премиерът Бойко Борисов, който на е работно посещение в Турция, изказа своите съболезнования към близките на загиналите вчера пилоти в Пловдив.

На прескоференция в Измир той каза, че трябва да се види какво ще покаже разследването за техническата неизправност в хеликоптера и изрази тревога, че това е втора катастрофа с хеликоптер след подобен случай до Варна преди една година.