Отсъствайки от парламента, депутатите от БСП получават 1/3 от основното си възнаграждение, което е средната заплата на работещия българин. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Правна комисия Данаил Кирилов пред журналисти в Народното събрание, цитиран от "Фокус".

"Не е вярно и е спекулативно твърдението на колегите, че отсъствайки те не получавали нищо. Не е така, отсъствайки, получават 1/3 от основното си възнаграждение (депутатската заплата е около 3500 лева (без участието в комисии), средната заплата на национално ниво към края на 2018 г. е общо 1205 лв.). Това не е нищожен размер. Все пак е сериозен размер. Особено пък във възприятието на работещия българин, когато тази една трета му е средната работна заплата", каза Кирилов.

Той предложи санкциите в парламентарния правилник да се съобразят с "отсъствието на цяла една парламентарна група" и попита: "могат ли да се извиняват отсъствия". Според Кирилов въпросът за санкциите трябва да се обсъди в правната комисия. Той изрази очакване да се появят извинителни бележки от ръководството на парламентарната група.

Редно е голяма част от разходите да не бъдат покрити и санкциите да бъдат пределно ясни, категоричен е депутатът от ГЕРБ и отбеляза, че когато от партията му били извън парламента през юни и юли 2013 г. не получавали "абсолютно нищо от Народното събрание".

Няма да получаваме заплати за дните, в които сме отсъствали от парламента, каза вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова и добави, че "има правила за ходенето на работа и заплащането". "Наричат се правилник за дейността на Народното събрание и той има силата на закон, където ясно е разписано, че като не ходим през деня на работа, не ни се плаща", отбеляза Нинова. Тя изтъкна, че депутатите на БСП няма да ползват коли, няма да ползват бензин.

По темата днес се включи и лидерът на "Атака" и председател на ПГ на ОП Волен Сидеров. Не е вярно, да не заблуждават хората - 1/3, но взимат, каза той. Сидеров също предложи промяна на правилника и изрази надежда ГЕРБ да се вслушат в такова искане (за което "Атака" настоявали още през 2013 г.). Според него правилникът на парламента трябва да се промени така, че при отсъствие от работа да отпадне получаването на 1/3 от възнаграждението. Сидеров обърна внимание, че депутатите имат много добавки и уточни, че за ходене в комисии се получава допълнително заплащане.

В момента какви са правилата - когато не ходиш на работа по неуважителни причини, дори и когато не ходиш цял месец, получаваш 1/3 от брутната заплата и 1/3 от представителните пари, обясни председателят на ПГ на ОП и уточни, че това най-вероятно надхвърля 1000 лв.

Сидеров попита кой в България не ходи на работа и взима 1000 лв. Това е една нелоша заплата за българските стандарти. Ние искаме това да отпадне. Още 2013 г. "Атака" настояваше по същия начин при неходене на работа без причини, да не се получават никакви пари. Тогава БСП не го прие това и се стигна до този вариант - 1/3, напомни лидерът на "Атака".

От ДПС очакват предложенията за промени в правилника и тогава те ще бъдат обсъдени и ще бъдат взети съответните решения. Ще ми се да водим дебат за какво една част от парламента работи по някакъв дневен ред, който не е актуален, а другата част въобще не работи. Това е по-същественият дебат, а не толкова до това какво получават народните представители, коментира председателят на ПГ на "ДПС Халил Летифов пред журналисти.