Националният съвет на БСП възлага на ПГ на партията да напусне Народното събрание. Решението е взето днес на заседание на съвета, съобщиха негови членове. Предложението направи по време на заседанието лидерът на БСП Корнелия Нинова след взето решение от Изпълнителното бюро на партията.

74 от членовете на пленума са подкрепили предложението на Нинова, 33-ма са гласували "въздържал се", а трима са гласували против. (От БСП направиха изрично уточнение, след като първоначално се появи информацията, че 33-ма са гласували "против", а трима - "въздържал" се)

"Не да останат 20 депутати (каквото решение партията взе преди месеци - б.р.), напускаме българското Народно събрание", заяви председателят на партията.

Аргументите на Нинова, които тя обяви пред пленума, са, че законодателният орган се ползва с 8 процента доверие и, вместо там да се правят и коват истинските закони, които да подобряват живота на българските граждани, се прави тежък лобизъм в интерес на фирми и олигарси и се правят задкулисни партийни договорки в интерес само на определени партии. Нинова заяви, че БСП няма място в тези договорки и в този тип законодателство.

Какви условия постави Нинова пред ГЕРБ, ДПС, ОП и "Воля"

Пред останалите партии в Народното събрание председателят на "БСП за България" постави следните условия:

  • избор на нова Централна избирателна комисия,
  • отмяна на "срамните, позорни" среднощни гласувания за промените в Избирателния кодекс,
  • връщане на преференцията на равнището, което беше преди промените в ИК,
  • започване отново на дебата за машинното гласуване,
  • връщането на правото всеки български гражданин да може да си търси правата пред Върховния административен съд с касационна жалба.

Какво каза БСП на гражданите след решението да напусне НС

Във връзка с решението да напусне парламента БСП излезе с обръщение към гражданите. В него се казва, че "Народното събрание в лицето на представителите на ГЕРБ, ДПС и НФСБ прие промени в изборното законодателство, които нарушават законността, свободния избор на българските граждани и гаранциите за честни избори". Стана порочна практика месеци преди всеки избор правилата да се коригират в интерес на управляващите, отбелязва левицата.

Националният съвет на БСП и Парламентарната група на "БСП за България" решително отхвърлят тези решения и възлагат на народните представители от левицата да напуснат Народното събрание. Така променените правила застрашават демократичността на изборния процес - сега и в бъдеще. Ние напускаме парламентарните заседания, за да запазим парламентаризма в България, се казва още в изявлението.

В него също така категорично се настоява "да отпаднат последните изменения в Изборния кодекс и да се пристъпи към изпълнение на законовото изискване за избор на нова Централна избирателна комисия".

БСП поставя изискване "да се осигури демократично провеждане на предстоящите избори за Европейски парламент, да се гарантира достоверност на изборните резултати съгласно волята на българските граждани и да се избере нов състав на ЦИК, като важна част от тези гаранции. Само при тези условия ние ще възстановим участието си в този парламент".

В заключение от БСП се обръщат към българските граждани за "съвместни действия в защита на избирателните права". Всеки може да даде подкрепа за една или друга партия, за едни или други кандидати. Това е изконно политическо право. Но в борбата за неговата реализация трябва да сме единни и непреклонни. Само така ще отстоим демокрацията, правовата държава и нашите основни политически и граждански права, така завършва декларацията на БСП.