Над 2 млн. лева е струвала предизборната кампания на ГЕРБ в последните местни избори. Това сочат данните на Сметната палата, съобщава БНР.

За първи път на този вот имаше възможност за дарения от юридически лица и еднолични търговци. ГЕРБ и ДПС не са декларирали никакви дарители - нито физически лица, нито юридически.

Очаквано най-скъпите кампании са на управляващите от ГЕРБ - над 2 млн. лева и на БСП - над 1,2 млн. лева.

ДПС са инвестирали над 890 000 лева за участието си в местния вот.

От възможността да получават дарения от юридически лица са се възползвали "Воля" и НФСБ.

Татяна Дончева е използвала финансиране частично и през адвокатското си дружество.

Кампанията на Мая Манолова е струвала 229 000 лв., а на Борис Бонев - 24 000 лева.

Близо 600 са участниците в кампанията, като 30 от тях не са изпълнили задълженията си за деклариране на необходимите данни, уточняват от Сметната палата.

Предизборната кампания се проведе през есента, когато политическите сили, получили над 1% от гласовете на последния парламентарен вот, вече получаваха по един лев на спечелен глас и бяха в условие на възстановяване на надвзети средства.

Партийните субсидии от началото на тази година са по осем лева на глас, но на финансовия министър Владислав Горанов е възложено да направи анализ на финансирането на политическите сили от държавата.

Общо 598 участници в местните избори са представили отчетите си, а 30 не са изпълнили задължението си, предвидено в Изборния кодекс. Всички 57 политически партии и 7 коалиции от партии са подали своите отчети. Отчетите на участниците в изборите са публикувани в Единния регистър по Изборния кодекс (ЕРИК).

 По окончателни данни в изборите са участвали 283 местни коалиции. От тях 278 са подали отчетите си, а пет не са представили такива. От 281 инициативни комитета отчети са подали 256, а 25 не са.

Съгласно Изборния кодекс, при непредставяне на отчет, на лицето, което представлява партията или инициативния комитет, или лицата, които представляват коалицията, се налага глоба от 2000 до 10 000 лв. Сметната палата ще извърши одит за съответствие на участниците в местните избори в случаите, когато декларираните приходи и извършените разходи във връзка с предизборната им кампания са над 1000 лв., уточняват от институцията.