Кирова, която е втори мандат депутат от ГЕРБ, е депозирала молбата за освобождаване от Народното събрание в петък, а гласуването по нея се очаква тази седмица.

"Няма никакъв конфликт и нищо за жълтата преса, големият ми внук е ученик в първи клас и има нужда от повече грижи от страна на майка си", коментира пред Mediapool свекърът Киров.

Самата тя също заяви, че причините, поради които напуска, са изцяло лични и обмисля това решение от известно време. Йоана Кирова бе категорична, че остава член на ГЕРБ и не вижда настроения в парламентарната група други да я последват.
Отцепниците от партията, които създадоха нов проект - БАСТА, твърдят, че очакват няколко народни избраници да напуснат ГЕРБ и да се присъединят към тях.

"Фактът, че по никакъв начин не одобрявам това правителство, а и начинът по който функционира парламентът, също е абсурден, просто облекчиха решението. По принцип съм убедена, че това правителство е пагубно за страната. То е съставено от изключващи се компаненти. Националистите са обединени с етническа партия. Това е абсурд. По същия начин и националисти, обединени със социалисти", коментира Кирова пред БНР и добави, че може би ги свързва омразата.  

Относно поведението на ГЕРБ в зала тя коментира, че в един момент ситуацията в парламента е абсурдна и те стават и излизат. По думите й на моменти обстановката е граничела с абсолютна подигравка към нея и колегите й.

"Някои са по-импулсивни и, когато нещата станат непоносими, те, примерно, станат. Когато ти също усещаш, че нещата излизат извън контрол, просто ставаме и го правим", добави Кирова.

Тя беше категорична, че не е използвала политическото си влияние, за да разбере повече за отвличането на свекъра си.
И призна, че не е взимала отношение в 42-рото НС. 

В сегашното Народно събрание Йоана Кирова влезе от 25 Столичен избирателен район. Следваща в листата е народният представител от миналия парламент Снежина Дукова