1 лев субсидия за партиите, безплатни офиси от държавата и падане на ограничението за финансирането им от юридически лица и на тавана за физически лица - това е последното предложение на ГЕРБ за намаляване на партийните субсидии, което беше обявено от шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова след среща с ДПС.

Още преди дни от партията заявиха, че ще предложат на управляващите американски тип финансиране - чрез прозрачни донори.

"Оставяме на нашата позиция за субсидия от 1 лев, но това е наистина ниска субсидия, затова трябва да се направят промени за отворено финансиране. Ако говорим за американския модел, трябва да се направят промени, които да дадат възможност физически и юридически лица да даряват на партиите при пълна прозрачност, декларация за произход и всичко останало, което Сметната палата прави като одит на разходите на партиите", уточни Стоянова, цитирана от "24 часа".

"За да дадем възможност на партиите да поддържат своите структури, ние ще направим предложение общините и държавата да им предоставят безвъзмездно офиси, без партиите да плащат за тях. Със субсидията от 1 лев могат да поемат разходи за административен персонал. За други разходи като избори ще си търсят подкрепа от други спонсори", допълни депутатката от ГЕРБ.

По думите й няма причина да има таван за подкрепа от фирми и лица, ако го декларират и е ясен произхода на средствата.

"Това е една стъпка към осветляване на финансирането на партиите, не е тайна, че и сега получават неофициални дарения", каза тя.

На въпрос дали така не се създава риск партиите да станат зависими от олигарси, Стоянова отговори:

"Всякакъв риск има, но когато се провеждаше референдума преди 2 г., това се говореше и разясняваше, но над 2,5 млн. казаха, че искат 1 лев финансиране за партиите. Няма как по друг начин партиите да съществуват въобще в правния мир, ако е само субсидията от 1 лев, допълни тя като обяснение защо се предлага паралелно и американски тип финансиране".

"От ГЕРБ се съгласиха за отворено финансиране на политическите партии, защото и те са съгласни, че с 1 лев субсидия няма как партиите да финансират дейността си и кампаниите си", коментира на свой ред лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, цитиран от ДПС.

Запитан дали по този начин партиите няма да станат зависими от бизнеса, той отвърна:

"Партиите по някакъв начин ще функционират и ще финансират своята дейност, нашето предложение е да бъде публично, да няма анонимни дарения. Мисля, че е коректно нашето предложение. Все пак да има и публичност във финансирането на политическите партии и да се знае от кои юридически и физически лица се получава дарението".

Карадайъ уточни, че вчера ДПС са внесли предложенията си за промени в субсидирането на политическите партии и посочи, че от ГЕРБ са ги поканили на среща, която се е провела тази сутрин в Народното събрание.

"Според нас няма разлика между 1 лев и 0 лева субсидии на политическите партии, защото партиите с 1 лев субсидия не могат да финансират нито дейността си, нито кампаниите. Затова ние предложихме американския модел на отворено финансиране на партиите с 0 лева субсидия", обясни Карадайъ.

Той информира, че втората тема от тяхното предложение е да се създаде фонд за изграждане и освобождаване от такси в общинските и държавни детски градини.

"Първата вноска от фонда, да бъдат спестените средства от субсидиите на политическите партии. Както премиерът г-н Бойко Борисов предложи между половин милиард и един милиард лева да има във фонда за изграждане на детски градини, а останалата част да се внесе с постановление на МС", уточни Карадайъ.

По думите му третото предложение е да се освободят от ДДС книгите и учебниците.

В срещата с ГЕРБ участва и депутатът Делян Пеевски. На въпрос дали би инвестирал в ТЕЦ-а на Доган, той отговори:

"Винаги бих инвестирал в проект на г-н Доган".