От ГЕРБ се въздържаха да дадат оценка по повод съобщението на правителствения пресцентър, че премиерът Кирил Петков е договорил в САЩ доставки на втечнен газ на по-ниска цена от получаваната досега от "Газпром".

"Ние нямаме подробности по отношение цената, не знаем с кой бенчмарк я сравняват, т.е. трябва да видим повече подробности - дали става въпрос за един танкер или за 20, на нас ни трябват 20 танкера на година, за да задоволим нуждите на България", коментира в кулоарите на НС бившият енергиен министър Делян Добрев.

"Ако тази ниска цена е за един танкер, не сме направили кой знае какво", отбеляза той. Руската цена от следващия месец е 70 евро на мегаватчас, тоест този танкер на по-ниска или на по-висока цена е", попита депутатът от ГЕРБ.

По думите му трябва да знаем също дали цената се променя във времето, защото, например, по формулата с "Газпром" тя търпи промяна всеки месец и е свързана със спотовите пазари и с петролните деривати. "Има много въпроси, на които нямаме отговор", подчерта депутатът. И изреди, че сред тях са и тези дали са включени транспортните разходи и преносът.

"Нищо не е ясно от това, което чухме до момента, освен едно обещание, клетва, от страна на премиера, че газът е по-евтин", заключи Добрев и добави: "Позволете ни да се съмняваме".

Според него газът от САЩ може да бъде по-евтин, но това е въпрос на търговски преговори.

"Надяваме се да са защитили по-ниска цена от руската и този договор да е дългосрочен - да не става въпрос само за един или два танкера", коментира депутатът.

"Още от февруари ние казахме, че правителството трябва да запази капацитет на терминала в Ревитуса и да започне преговори с потенциални доставчици, припомни представителят на ГЕРБ. Той попита къде е гаранцията, че няма още по-евтин газ някъде. Ние нямаме запазен капацитет, този танкер ще пристигне, но ние нямаме слот, на който да го разтоварим. Пак ли ще го прекарват през МЕТ, защото те имат капацитет на всеки слот до края на годината?", попита Делян Добрев.