Дори не съм виждал нашия кандидат за кмет в Галиче. Не съм се срещам с партийната организация там, каза пред журналисти в Пловдив министър-председателят Бойко Борисов, помолен да коментира изборния резултат в селото, предаде "Фокус". "БСП за всички избори искат касиране, да ги касират и тези", добави премиерът.

По-рано от левицата обявиха, че ще искат касиране на изборите във врачанското село, заради опитите за "нерегламентирано" повлияване   на резултата.

 

БСП са свободни да искат касиране на изборите, но са превърнали Галиче в битката за Сталинград, каза на брифинг народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков.

"Ако ние бяхме загубили изборите в Галиче, какъвто шанс имаше, щяхме да ги поздравим. Това не е толкова страшно. Ние ги поздравихме, когато спечелиха президентските избори, което беше доста по-сериозна победа. Това, че не успяха след това да се организират и да превърнат тази победа в някаква политическа тенденция, вече е проблем на тяхното лидерство", изтъкна Биков.

Административният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов отбеляза, че БСП е спечелило изборите за кмет на община Макреш. "На другите места или не участваха, или загубиха изборите. По-притеснително е, че в цялата ситуация в село Галиче, в момента хората се чувстват много по-спокойни и уверени. Това може да позволи на всички институции да направят така, че да може да има развитие на проекти", каза Паунов.

По думите му в момента БСП се опитват с техните провокации и с тяхното парламентарно поведение да принесат това напрежение и в село Галиче. "Видите ли, да търсят някакви други несъществуващи аргументи в правенето на своята агресивна и популистка политика, както на национално, така и на местно ниво. Според мен това е основният мотив в момента ние да отговаряме на поредните внушения и манипулативни нападки от страна на БСП", допълни Паунов.

Въпросът е с кого играе БСП в частичните избори след като не са счели да нужно да издигат свой кандидат по места, каза на свой ред Биков и попита дали левицата играе с ГЕРБ или с ДПС.

"В населените места, ГЕРБ беше единствената алтернатива на ДПС, а не БСП", изтъкна Биков. Според него, ако БСП са противници на ДПС е трябвало да издигнат свой кандидат.

"Тези хора също са граждани на България", допълни Биков. "Използвам случая да благодаря на всички, които са участвали в кампанията на ГЕРБ по места за добрите резултати", допълни депутатът от ГЕРБ.

Биков призова полицията и властите да проверят твърденията на БСП за телефонни обаждания от Ценко Чоков, който е в затвора. По думите на депутата в ПГ на БСП има обвинен човек за купуване на гласове (Манол Генов), а в секретното деловодство на Народното събрание именно техният депутат говори със затворници.

"Не приемаме, че БСП и Добрев биха могли да бъдат стожера на морала", каза депутатът. Биков посочи, че Кирил Добрев е емблематична личност от 90-те години. "Той още не е дал обяснение какво е правил неколкократно при Цветан Василев. За банки ли са си говорили или за морал? Доколкото разбирам, последно време единственото, за което той говори е морал", каза още Биков.

Именно Добрев по-рано днес запита публично звънял ли е от тези номера (показа два номера) Ценко Чоков на хора от село Галиче, за да "управлява изборния процес".

В изборните списъци в Галиче категорично няма дописване на хора, каза още Цветомир Паунов. Само двама-трима души били дописани, тъй като били длъжностни лица.

Административният секретар на ГЕРБ изрази недоумение от интерпретацията на БСП защо на втори тур кандидатът на ГЕРБ бил спечелил. По думите му гласовете идват от коалиционния им партньор на национално ниво. Паунов припомни, че изборите се провеждат съгласно ИК и всички членове на ОИК и СИК са разпределени с право на представителство на всички политически партии. "Във всяка една изборна секция политическите партии имат застъпници", допълни Паунов.

Изказа се и председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. От Велико Търново той поздрави избора на жителите на всяко населено място в частичния вот. Цветанов изтъкна и резултатите: избори в девет населени места, в четири от тях изборната победа е била за ГЕРБ, в едно - за БСП, в едно населено място е спечелил БЗНС и в останалите три - ДПС.

Председателят на ПГ на ГЕРБ също акцентира на изборите в смесените райони - в тях са участвали само ГЕРБ и ДПС, а са отсъствали БСП, ДОСТ, както и други партии, които имат представителност в парламента.

"Имаше висок градус на напрежение, който беше провокиран от страна БСП", посочи Цветанов, но отбеляза, че след подобни частични избори всички трябва да обединят усилията си, за да помогнат на местните хора да решат проблемите си, защото всяко противопоставяне е грешно.