Заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков обяви на пресконференция в централата на партията, ще пуснат сигнали и ще искат проверки от прокуратурата срещу няколко лица, сред които бившия кмет на Галиче Ценко Чоков за упражняване на натиск от затвора и срещу Стефан Терзийски - общинският председател на ГЕРБ и собственик на местната кабелна телевизия, който бил регистрирал служителите си в Галиче предварително, за да повлияе нерегламентирано на резултата.

От БСП ще пуснат сигнали и срещу общинския председател на ДПС Касъм Касъмов за неправомерни деяния, срещу кмета на Девин за това, че се е месил нерегламентирано в изборния процес, както и срещу директора на военен завод Георги Георгиев, който е упражнил влияние върху своите служители.

Социалисти се заканиха да изпратят преведените сигнали и до ЕК, ОССЕ, Съвета на Европа, Трансперънси интернешънъл и Центъра за изследване на демокрацията.

"Това не бяха никакви избори, това беше нагла демонстрация и завръщане на ретро-мутренската държава", коментира заместник-председателят на БСП Кирил Добрев.

"Село Галиче е държава в държавата. Миналия път от това място казах, че имаме иновативни процеси - иновации, които се въвеждат във всяко едно населено място", каза Добрев и посочи два телефонни номера: 0888 348 837, 0876 791 767. По думите му от тези два номера Ценко Чоков е звънял и управлявал изборния процес.

"Ние имаме въпрос към полиция, прокуратура звънял ли е от тези номера Ценко Чоков на хора от село Галиче. Аз знам, че съдебната система и охраната в затворите е толкова сериозна, че едва ли един затворник има достъп до мобилен апарат", каза Добрев.

На пресконференцията присъстваха и двамата кандидати на БСП за кметове на Галиче и Беден - Веселин Тушинов и Николай Димов, които разказаха за нарушенията на изборния процес в двете села.

"При целия този натиск, БСП губи с по 8-9-12 гласа", коментира той. Добрев отбеляза, че в Беден БСП губи с разлика от девет гласа при десет невалидни бюлетини.

Това, по което си прилича с. Галиче с държави като Сомалия, е, че там се посочва кой ще управлява, коментира кандидатът за кмет на селото Веселин Тушинов.

Кандидатът за кмет на с. Беден Николай Димов посочи, че кметът на Девин цял ден е бил в селото и извозвал избиратели със своя джип, а директорът на цеха в селото оказвал натиск върху избирателите, че, ако не гласуват за ГЕРБ, цехът ще затвори.

Според Крум Зарков това не е просто битка между БСП е ГЕРБ, а битка за постиженията на демокрацията в страната ни. Може би не го виждаме от София, но цялата страна е изпъстрена с места като Галиче, където хората просто се страхуват - за хляба си, за всекидневното си оцеляване, добави той.