Новата общинска власт в София е освободила 325 служители, като само кметът Васил Терзиев е разписал освобождаването на 110 души. Това обявиха от групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет, като цитираха получена справка по тяхно искане. 

Помните, че в предизборната кампания Терзиев успокои, че няма да има чистка, каза общинският съветник от ГЕРБ Георги Георгиев, като обвини в лъжа градоначалника. Резултатите обаче са по-различни - 325 служители са освободени. Има и епидемия от доброволно напуснали, заяви Георгиев на брифинг с участието на председателя на финансовата комисия Димитър Вучев.

Това е струвало на софиянци 1,4 млн. лв. за заплати и обезщетения. Самият Терзиев е освободил 110 души. Това означава, че над 10% в Столична община са освободени. Толкова са били уволнени и в районните кметства, като сред рекордьорите е район "Лозенец", добави Георгиев.

"700 заплати по 2 хил. лв. обезщетение - за прищявката да трудоустроят кадрите на Промяната в София. Всъщност Промяната в София и Столична община се превърна в Бюро по труда", констатира бившият шеф на СОС.

По думите му освободеният ръководен екип представлява само 1% от общия списък, всички останали са редови специалисти.

Снимка: Булфото

"325 души са останали без работа, за да може на 325 души от ПП да им намерят работа. Лошото е, че всичко това е за сметка на джоба на софиянци", заяви Георги Георгиев. За тези пари кметът е можел да построи детски площадки, за които бюджет няма да има, направиха сравнение от групата на ГЕРБ в СОС.

Оттам уточниха, че сред уволнените има хора, назначени много преди дори ГЕРБ да дойде да управлява София.

В резултат сега виждаме неграмотно подготвени доклади, отбеляза Георгиев и посочи, че тепърва ще наблюдават качеството на работата на кадрите на ПП в общината.

Светкавично дойде и отговорът на кмета Васил Терзиев на брифинг заедно със заместника му по финансите Иван Василев.

"Най-добре се работи с цифри и факти", каза Васил Терзиев и призова, след като бъдат чути, всеки да прецени колко точно е драматично това, което се случва в общината и дали това е повлияло по негативен начин на работата.

"В Столичната община има 1442 позиции по щатно разписание. 128 служители са напуснали след встъпването в длъжност на новата администрация - или 8,9%.", обясни Василев.

От общия брой 37 души освободили местата си заради кадри, които са били избрани или спечелили конкурси. "Осем служители са постъпили на държавна служба в друга администрация, 16 са пенсионирани, 41 са освободени по взаимно съгласие, 20 - по инициатива на работодателя срещу уговорено обезщетение", отчете зам.-кметът. Той даде и друга цифра за изплатените обезщетения - те били за около 727 000 лв. "Изплащането на обезщетения е заслужено от всеки един от тези служители", заяви Иван Василев редом до кмета Васил Терзиев.

Снимка: Булфото