Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не познава временно изпълняващия длъжността главен секретар на МВР и не е работил с него, като заяви, че е подкрепял досегашния, който беше освободен от поста заради скандала със снимките му и контактите му с обвиняеми за контрабанда. 

"Аз подкрепях Живко Коцев, заради, нали знаете - Атанас Атанасов помоли, но сега вече ще се пазя да кажа "подкрепям". То важи и за колегите, каза Борисов пред медиите в парламента. Коцев е бил кандидатура на лидера на ДСБ и по негови признания. 

В същото време Борисов се изказа предпазливо за акциите в офисите на фирми на депутата от "Продължаваме промяната" Настимир Ананиев с аргумента, че при такива операции е добре да не се бърза с коментарите преди да излезе цялата фактология. Самият Ананиев заяви, че искането на Белгия е от 8 месеца, но сега се предприели действия с политически мотиви.

"Не мога да коментирам нещо, което е на белгийската прокуратура, колко се е проточило. Аз откъде да знам, сигурно са работили нещо. Хубаво е винаги да се изчаква да се разбере за какво става въпрос и тогава да се реагира. Защото вчера сутринта вчера едва ли не излезе, че някой му прави нещо на Ананиев, а то се оказа на белгийската прокуратура", коментира обвиненията на самия Ананиев, че акцията носи политически привкус.

Борисов е категоричен, че от партията му не водят мръсна предизборна кампания.

"Ние от ГЕРБ не замеряме никого, а поводи всеки ден ни се дават огромни за политическа предизборна кампания, но парламентът не е институция, раздаваща присъди, както хората от телевизора се правят хората обвиняеми или биват набеждавани", коментира Борисов.

По думите му днес и утре парламентът има да свърши важни неща за армията и възнагражденията на военните, както и в енергетиката.  Възнагражденията в армията рязко се разминаха с тези в МВР. Много хора напуснаха там, за да отидат в МВР, отбеляза лидерът на ГЕРБ и разкритикува, че така става, когато се работи на парче.

Той разкритикува финансовата политика на досегашната власт, която управляваше 9 месеца с подкрепата на ГЕРБ, както и липсващите над 3 милиарда от резерва при предишния екип на МФ с Асен Василев начело, по твърдението на служебния министър на финансите Людмила Петкова. Тя ще бъде изслушана от депутатите, след като се завърне от участието си в съвета на финансовите министри на Европейския съюз. 

"За какво са изхарчени - горе-долу се знае. Много неправомерно, неправилно, бяха похарчени много пари, неотчитайки доклада на МВФ и на призивите на некоалицията да се харчи разумно, но всичко това е факт", каза Борисов. И подчерта, че се радва, че отговорниците за приходните агенции са останали да работят, "за да няма оправдание, че някой им пречи".

"Винаги, рано или късно, истината излиза наяве. Някой път с прискърбие установяваме какво и как се е правило", обобщи той харчовете от хазната.

Борисов даде да се разбере още, че ГЕРБ няма намерение да коригира Изборния кодекс във времето до изборите, нито да премахва машинното гласуване. 

"Аз съм твърд привърженик на машинното гласуване и ще направя всичко възможно машините да останат", обеща той.

И потвърди, че парламентът ще излезе във ваканция за един месец, за кампанията, но заради празниците преди това, ще се окаже, че ще работи най-много две-три седмици.

Лидерът на ГЕРБ призна още, че партията не е обсъждала кандидатури за омбудсман след оставката на Диана Ковачева, която става съдия в ЕСПЧ. Не е чул и някое име да се обсъжда. 

По скандала с боклука на столицата бившият кмет заключи: "Нали я спасиха София от нас. Софиянци избраха Терзиев и затънаха в боклук".